Primele informații după atacul din august: Salman Rushdie a rămas cu probleme grave după ce a fost înjunghiat

Primele informații după atacul din august: Salman Rushdie a rămas cu probleme grave după ce a fost înjunghiat

Înjunghiat în luna august în SUA, scriitorul britanic Salman Rushdie şi-a pierdut vederea la un ochi şi capacitatea de a-şi utiliza o mână, între alte sechele grave, a indicat agentul său literar pentru cotidianul spaniol El Pais, citat de AFP.

„El şi-a pierdut vederea la un ochi… A avut trei răni grave la gât. Este invalid de o mână, căci nervii braţului său au fost secţionaţi. Şi are încă alte 15 răni la piept şi la trunchi”, a declarat Andrew Wylie pentru El Pais într-un interviu publicat în acest weekend.

ADVERTISING

"Rănile sale erau foarte adânci. A fost un atac brutal", dar "va trăi", a adăugat el, detaliind astfel pentru prima oară starea de sănătate a scriitorului după mai multe săptămâni, fără a indica dacă Rushdie se află în continuare în spital.

La 12 august, Salman Rushdie se pregătea să susţină un discurs într-o conferinţă în nordul statului New York (nord-est) când un bărbat s-a năpustit pe scenă şi l-a înjunghiat de mai multe ori, în special în gât şi în abdomen.

Evacuat cu elicopterul spre un spital, autorul "Versetelor satanice" a trebuit conectat imediat la un aparat de ventilaţie artificială până când starea sănătăţii i s-a ameliorat.

ADVERTISING

Principalul suspect, Hadi Matar, american de origine libaneză în vârstă de 24 de ani, a fost arestat imediat după incident şi a pledat nevinovat în cursul procesului său deschis la jumătatea lunii august în faţa unui tribunal din Mayville, în statul New York.

Atacul a produs un şoc în Occident, dar a fost salutat de extremişti din ţări musulmane, ca Iranul şi Pakistan. Scriitorul este de 33 de ani sub incidenţa unei fatwa a Ghidului suprem iranian care îl condamnase la moarte.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇