Prima țară din Asia de Sud-Est care legalizează căsătoria între persoane de același sex

Prima țară din Asia de Sud-Est care legalizează căsătoria între persoane de același sex

Thailanda a devenit marţi prima ţară din Asia de Sud-Est care adoptă căsătoria între persoane de acelaşi sex, într-un vot istoric în Senat, sărbătorit ca o ”victorie” de către comunitatea LGBT.

Aproximativ 130 de senatori au votat în favoarea acestui text, patru ”împotrivă”, iar 18 s-au abţinut. Documentul urmează să fie prezentat regelui Maha Vajiralongkorn în vederea publicării în Gazeta Regală, adică să fie promulgat, relatează AFP.

”Azi, dragostea a învins prejudecăţile”, a reacţionat un activist, Plaifah Kyoka Shodladd, care a participat la elaborarea legii.

ADVERTISING

Înainte de vot, un deputat de la Partidul Move Forward (în favoarea democraţiei), Tunyawaj Kamolwongwat, a salutat ”o victorie a poporului”, care redă ”zâmbetul” într-o perioadă de turbulenţe politice.

Căsătoria între persoane de acelaşi sex se bucură de un consens rar într-un regat împărţit între blocul conservator - favorabil armatei şi regelui - şi opoziţia progresistă - susţinută de către generaţiile tinere.

După ce deputaţii au dat undă verde în martie, cu o largă majoritate, rezultatul votului senatorilor nu provoca niciun suspans.

ADVERTISING

Comunitatea LGBT beneficiază de o vizibilitate largă în acest regat budist, cunoscut prin toleranţa sa, care atrage turişti gay din ţări vecine conservatoare.

După Olanda - prima ţară care a oficiat uniuni homosexuale în 2001 -, peste 30 de state au legalizat căsătoria gay în lume.

În Asia, Taiwanul şi Nepalul au făcut deja acest pas.

În Thailanda, primele căsătorii vor putea să fie oficiate în regat la 120 de zile după promulgarea legii, adică în toamnă.

”Facem asta pentru toată lumea. Dacă societatea acordă drepturi fiecăruia, atunci este o societate în care putem trăi”, a declarat înainte de vot Adisorn Juntrasook, care a luat parte la elaborarea legii ca expert.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇