Biserica Ortodoxă Greacă se revoltă, după decizia „demonică” de a legaliza căsătoriile gay: Ar trebui organizată o revoluție împotriva tuturor celor care diluează legea lui Dumnezeu

Biserica Ortodoxă Greacă se revoltă, după decizia „demonică” de a legaliza căsătoriile gay: Ar trebui organizată o revoluție împotriva tuturor celor care diluează legea lui Dumnezeu

Indignarea Bisericii Ortodoxe grecești față de decizia „demonică” a guvernului de a legaliza căsătoriile între persoane de același sex se intensifică. Prelații au cerut să fie luate măsuri punitive împotriva parlamentarilor care au susținut legea.

Clericii au cerut ca „legiuitorii imorali” să fie excluși din biserică, iar autoritățile bisericești din Corfu au anunțat că doi parlamentari locali vor avea interdicția de a participa la orice ritual religios, scrie The Guardian.

Acuzându-i pe deputați că au comis „cea mai profundă eroare spirituală și morală” în susținerea proiectului de lege pe 15 februarie, episcopia insulei i-a îndemnat pe parlamentari să se pocăiască.

ADVERTISING

„Pentru noi, acești doi deputați nu se pot considera membri activi ai Bisericii. Îi îndemnăm să se pocăiască”, se spune într-un comunicat.

Nerespectarea acestui lucru, a adăugat episcopia, ar avea ca rezultat automat excluderea lor de la ritul creștin de comuniune și alte evenimente bisericești.

Grecia a devenit prima națiune ortodoxă din lume care a adoptat o legislație care permite căsătoria între persoane de același sex, după ce 175 de parlamentari din tot spectrul politic au votat în favoarea reformei luna trecută.

ADVERTISING

Susținută de prim-ministrul de centru-dreapta, Kyriakos Mitsotakis, legea a extins și recunoașterea drepturilor parentale pentru cuplurile de homosexuali, deși nu le-a permis să aibă copii prin mame surogat.

Dar Mitsotakis s-a confruntat cu critici dure din partea Bisericii Ortodoxe. Liderul spiritual al Greciei, arhiepiscopul Ieronimos, considerat un moderat într-o ierarhie bisericească ce a descris proiectul de lege drept un „rău pur”, a sugerat ca votul să fie supus la referendum popular într-o națiune în care egalitatea căsătoriei este susținută doar de o majoritate restrânsă în sondaje și la care se opun deschis deputații din partidul de guvernare Noua Democrație.

ADVERTISING

Semnalând că se află pe o traiectorie de coliziune cu guvernul, organismul de conducere al Bisericii, Sfântul Sinod, a anunțat că slujba din 24 martie care marchează Duminica Ortodoxă – una dintre cele mai sfinte zile din calendarul ortodox estic – nu va avea loc, așa cum este tradiția, în catedrala din Atena, ci într-o biserică mai mică la care nu a fost invitat președintele Katerina Sakellaropoulou.

Ieronimos și alți membri ai sinodului au precizat, de asemenea, că vor refuza invitația președintelui la o masă la care participă de obicei liderii laici și spirituali ai țării, în aceeași zi.

Un cleric a spus că arhiepiscopul a fost „mâhnit” de vestea că Sakellaropoulou a participat la o cină de sărbătoare cu oficiali guvernamentali, după vot, într-un restaurant deținut de un membru al comunității LGTBQ+.

O scrisoare deschisă a episcopului Ambrosios a cerut ca Mitsotakis și parlamentarii care au susținut legislația să fie excomunicați, spunând: „Biserica noastră ortodoxă este sub asediu. Ar trebui organizată o revoluție împotriva tuturor celor care diluează legea lui Dumnezeu. Protagonistul acestei crime morale, prim-ministrul Greciei, și cei 175 de deputați din parlamentul grec ar trebui să fie excomunicați.”

Furia ecleziastică s-a răspândit în spațiul public la câteva zile de la prima căsătorie între persoane de același sex care a avut loc la Atena.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇