România este obligată să recunoască familiile formate din persoane de același sex. CEDO a respins contestația Guvernului

România este obligată să recunoască familiile formate din persoane de același sex. CEDO a respins contestația Guvernului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

CEDO a respins contestația făcută de Guvern în cauza Buhuceanu și alții vs România privind protecția familiilor formate de persoane de același sex, se arată pe site-ul Curții.

Astfel, hotărârea CEDO pronunţată în luna mai a acestui an rămâne definitivă, la fel ca obligaţia pozitivă a Guvernului şi Parlamentul României de a adopta măsuri urgente care să asigure protecţia şi recunoaşterea legală a tuturor familiilor, au transmis reprezentanţii Accept, marţi, într-un comunicat de presă.

„Nu mai există căi de atac prin care statul să se sustragă de la obligaţiile pe care le are faţă de proprii cetăţeni. Este momentul ca România să facă pasul firesc, pentru care majoritatea populaţiei se declară pregătită. Zeci de mii de români au aşteptat încrezători concluzia Colegiului de judecători ai Marii Camere, format din reprezentanţi ai ţărilor membre, după ce Guvernul a hotărât să amâne implementarea Hotărârii CEDO care-l găseşte vinovat pentru încălcarea Articolului 8 al Convenţiei Europene, privind viaţa de familie.

ADVERTISING

Declaraţia de inadmisibilitate a contestaţiei nu a întârziat să apară, valorile europene fiind clare şi asumate de majoritatea covârşitoare a statelor membre. Cu toate acestea, realitatea arată că fiecare zi în care România a întârziat să ia măsuri a adus prejudicii reale cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex”, mai arată comunicatul de presă al Asociaţiei ACCEPT România.

Atitudinea statului român faţă de această problemă urgentă cu care se confruntă familiile LGBT este o dovadă de nepăsare care afectează România pe mai multe paliere, mai precizează sursa menţionată.

ADVERTISING

Reprezentanţii Asociaţiei ACCEPT adaugă că, mai mult decât atât, o componentă importantă a exodului cu care se confruntă România în acest moment reprezintă un rezultat al atitudinii statului faţă de drepturile omului, iar mulţi români au decis să părăsească ţara în ultimii 30 de ani pentru a-şi putea întemeia o familie, lăsându-şi în urmă părinţii.

La finalul lunii mai, reprezentanţii AUR au cerut Guvernului să conteste decizia pe care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat-o cu privire la căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.

ADVERTISING

Pe 22 mai, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că România a încălcat articolului 8 din Convenţie, respectiv dreptul la ”respectarea vieţii private şi de familie”, în cazul cuplurilor de acelaşi sex. Decizia a fost luată cu cinci voturi la 2, în procesul intentat de Buhuceanu, Ciobotaru şi alte 20 de familii împotriva României.

Patriarhia Română a transmis, după decizia CEDO din 22 mai, o reacţie cu privire la parteneriatul civil. Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, parteneriatul civil este „o reală subminare a asumării responsabilităţii integrale a celor doi soţi” şi legalizează concubinajul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇