Ce spune Iohannis despre decizia CEDO care obligă România să recunoască cuplurile de același sex

Ce spune Iohannis despre decizia CEDO care obligă România să recunoască cuplurile de același sex

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după decizia CEDO privind cuplurile gay, că este o temă complicată pentru România, însă e o temă de care trebuie să se ocupe Parlamentul.

Şeful statului şi-a exprimat convingerea că se vor găsi formate de dezbatere într-un timp rezonabil.

”În privinţa deciziei de la CEDO, e o temă complicată pentru România, însă e o temă de care trebuie să se ocupe Parlamentul”, a spus preşedintele, miercuri, de la Cotroceni.

”Sunt convins că se vor găsi formate în care această temă va fi dezbătută cu multă responsabilitate în Parlament şi într-un timp rezonabil cred că se vor găsi cele mai bune soluţii”, a adăugat Iohannis. 

ADVERTISING

CEDO a dat marţi o decizie prin care condamnă România pentru încălcarea articolului referitor la ”dreptul la respectarea vieţii private şi de familie” din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului în cazul familiilor homosexuale.

Hotărârea a fost pronunţată de CEDO în cauza Buhuceanu și alții vs România şi înseamnă practic că statul român e obligat să adopte o legislație prin care să recunoască cuplurile de același sex.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a admis plângerea Asociației Accept și a altor 14 persoane, împotriva statului român.

ADVERTISING

CEDO a luat decizia cu cinci voturi pentru și două voturi împotrivă.

”Curtea observă că - atât la momentul în care reclamanţii au depus cererile la Curte, cât şi în prezent - nu existau şi nu există dispoziţii în legislaţia română care să recunoască căsătoria între persoane de acelaşi sex sau o altă formă de parteneriat pentru cuplurile de acelaşi sex. Dimpotrivă, Codul Civil nu recunoaşte în mod expres astfel de parteneriate”, se arată în decizia CEDO.

Ca urmare a acestei decizii CEDO, a venit rapid şi o reacţie de la Biserica Ortodoxă Română cu privire la parteneriatul civil.

ADVERTISING

Patriarhia dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil, precum și legiferarea acestuia, întrucât el reprezintă „nu doar o inutilă suprapunere cu valida instituție a căsătoriei”, ci și o reală „subminare a asumării responsabilității integrale a celor doi soți, precum și sursa toxică (dovedită în alte societăți) a destrămării importanței și autorității moral formatoare a familiei”.

BOR susţine că astfel s-ar legaliza concubinajul şi asta ar dăuna copiilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇