Jill Biden s-a întâlnit cu Carmen Iohannis. Au vizitat împreună o școală și au ascultat poveștile mamelor ucrainene (Foto&Video)

Jill Biden s-a întâlnit cu Carmen Iohannis. Au vizitat împreună o școală și au ascultat poveștile mamelor ucrainene (Foto&Video)

După aproape o oră de discuții într-un loc nedezvăluit presei, Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Jill Biden, și soţia preşedintelui României, Carmen Iohannis, au vizitat împreună școala Uruguay din Sectorul 1.

Au făcut un scurt tur prin mai multe clase, după care Jill Biden și Carmen Iohannis au discutat cu mamele ucrainene care au fost nevoite să se refugieze în București din cauza invaziei rusești din țara vecină.

La scurt timp după ora 15.00, Jill Biden a plecat spre aeroport, de unde avionul său o va duce în Slovacia.

Cel mai probabil din rațiuni de securitate, au fost oferite foarte puține detalii despre organizarea vizitei lui Jill Biden în România. Spre exemplu, publicul a aflat numele școlii pe care aceasta a vizitat-o cu puțin timp înainte să înceapă evenimentul.

ADVERTISING

În cele din urmă, cele două prime doamne s-au întâlnit la intrarea în școala Uruguay, unde au fost întâmpinate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

La întâlnire au mai participat însărcinatul cu afaceri ad-interim al SUA în România, David Muniz, secretarul de stat adjunct pentru Afaceri europene şi eurasiatice Karen Donfried, fostul ambasador american la Bucureşti (2009 - 2012) Mark Gitenstein, în prezent ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, şi soţia acestuia, Elizabeth Gitenstein, consilierul prezidenţial Ligia Deca.

Carmen-si-Jill-Biden
Foto: Captură video TVR

Jill Biden a vizitat mai multe clase, în care erau copii de vârste diferite. Parte dintre ei sunt ucraineni refugiați în România, împreună cu mamele lor.

BUCUREȘTI | Jill Biden şi Carmen Iohannis - la Şcoala Gimnazială 'Uruguay', care găzduieşte elevi ucraineni refugiaţi https://bit.ly/37nMsuT

Publicată de Ştirile TVR pe Sâmbătă, 7 mai 2022
Jill-2-sala-sport-
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Prima doamna a Statelor Unite a vorbit cu copiii și profesorii, fiind însoțită, peste tot, de Carmen Iohannis.

ADVERTISING

Din imaginile prezentate de TVR și preluate și televiziunile comerciale se vede că pe table era scris, cu cretă albă sau colorată, în limba română și în engleză: „Bine ați venit Doamnă Iohannis și Dr. Biden”.

Jill-tabla-creta-
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

După o primă parte a turului prin școală, Jill Biden și Carmen Iohannis au participat la o discuție cu mame refugiate din Ucraina. Au aflat cum au reușit acestea să se adapteze la București și ce fac, la rândul lor, ca să îi ajute pe ceilalți refugiați care sosesc acum.

Jill-4-clasa
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Spre exemplu, Svetlana - o mamă sosită în țara noastră din Harkov - i-a povestit lui Jill Biden cum a fost nevoită să plece în numai câteva ore din orașul ei. A ajuns la București și a primit ajutor. Iar acum e rândul ei să ajute.

Jill-Biden-Svetlana
În foto: Svetlana, una dintre mamele ucraineance refugiate la București. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Jill Biden, despre români: E uimitor ce au făcut! Dar mi-e teamă că problemele abia au început!

Pentru presa americană, Jill Biden a declarat că solidaritatea românilor cu ucrainenii i se pare uimitoare.

ADVERTISING

„Da, e uimitor. Văd solidaritate aici, în România. Văd că lucrați cu toții, împreună aici. Dar cred că, din nefericire, ceea ce vedem astăzi e doar începutul. Abia începutul.

Poporul român este uimitor pentru că a primit atât de mulți refugiați ucraineni în casele lor, să-i ajute cu haine și mâncare și adăpost. Cred că o lume întreagă știe asta”, a declarat Jill Biden potrivit Associated Press.

Jill-si-Carmen-in-sala-de-sport
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

După aproximativ o oră de dialog, Jill Biden și-a continuat turul prin școală. Cu puțin după ora 15:00, Jill Biden, însoțită de coloana oficială, a plecat spre Aeroportul Henri Coandă, de unde va decola spre Slovacia. Iar acolo va avea o vizită similară cu cea din România.

Întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, în prima parte a zilei

În prima parte a zilei, în jurul orei 12:00, Jill Biden a ajuns la întâlnirea cu Carmen Iohannis, unde a fost întâmpinată și de președintele Klaus Iohannis. Discuțiile au durat circa o oră.

Klaus Iohannis a postat fotografii de la momentul în care a întâmpinat-o pe Prima Doamnă a Statelor Unite.

Întâmpinarea Primei Doamne a Statelor Unite ale Americii, Jill Biden, cu ocazia vizitei pe care o efectuează în România

Publicată de Klaus Iohannis pe Sâmbătă, 7 mai 2022

Jill Biden a ajuns în România, vineri, la Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde s-a întâlnit cu militarii americani şi ai NATO.

Our troops at MK Air Base continue to answer the call of duty with courage, honor, and strength. Joe and I are praying...

Publicată de First Lady Dr. Jill Biden pe Vineri, 6 mai 2022

Vizita în România este parte a unei deplasări de patru zile pe care Prima Doamnă a SUA o efectuează în ţara noastră şi Slovacia pentru a sublinia angajamentul Statelor Unite pentru refugiaţii ucraineni.

Soţia preşedintelui SUA a scris pe Twitter că scopul călătoriei sale în cele două state este de "a petrece Ziua Mamei cu mame şi copii ucraineni care au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele din cauza războiului lui Putin".

"De asemenea, voi vizita trupele americane şi voi exprima recunoştinţă pentru eforturile de ajutorare a ţărilor vecine şi a lucrătorilor umanitari", a adăugat Jill Biden.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇