Presa rusă speculează o gafă a președintei CE. Von der Leyen a încurcat numărul morților și răniților din Ucraina

Presa rusă speculează o gafă a președintei CE. Von der Leyen a încurcat numărul morților și răniților din Ucraina

Președinte Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că, de la începutul invaziei Rusiei, în Ucraina au murit 20.000 de civili și 100.000 de miliari, cifre cu mult mai mari decât cele estimate de organizațiile internaționale.

„Invazia Rusiei a adus moarte, devastare și suferințe incredibile, în Ucraina. E estimat că peste 20.000 de civili și peste 100.000 de ofițeri militari ucraineni au fost uciși până în prezent”, a spus von der Leyen, într-o declarație video postată pe Twitter.

Cifrele avansate de președintele CE sunt mult mai mari decât oricare altele vehiculate până acum.
Spre exemplu, potrivit Oficiului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, numărul de civili uciși s-ar ridica la 6.655, nicidecum la 20.000, așa cum a spus Ursulei von der Leyen.

ADVERTISING

Mai mulți jurnaliști și alți utilizatori de internet au observat neconcordanțele. Și le-au semnalat.

În scurt timp, Dana Spinanț, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, a postat un mesaj în care le mulțumea celor care au semnalat inadvertențele.

„Estimările folosite, provenite din surse externe, ar fi trebuit să facă re referire la victime – atât decedate cât și rănite – și aveau rolul de a arăta brutalitatea Rusiei”, a scris Spinanț pe Twitter.


Fragmentul din declarația video în care von der Leyen vorbea despre numărul de victime a fost tăiat de Comisia Europeană și nu mai poate fi urmărit.

ADVERTISING

Presa rusă speculează, însă, această gafă a președintei CE și susține că datele ar fi reale.

Spre exemplu, cotidianul Izvestia susține că și surse din Donbass confirmă cu ucrainenii „nu îi cruță deloc pe civili”.

„Videoclipul a fost publicat pe 30 noiembrie pe Twitter de către șefa CE. În video, ea vorbește, în special, despre reevaluarea pagubelor suferite de partea ucraineană în timpul ostilităților.

Spune că de la începutul operațiunii militare speciale, peste 100.000 de soldați ucraineni și peste 20.000 de civili au murit. Acum nu există cuvinte despre numărul morților (…)

ADVERTISING

Jan Gagin, consilier al șefului interimar al Republicii Populare Donețk, a declarat că trupele ucrainene nu au cruțat deloc civilii. În opinia sa, Kievul «folosește pur și simplu » cea mai activă parte a populației

La începutul lunii septembrie, generalul Forțelor Armate ale Ucrainei, fostul prim-adjunct al Comandantului Forțelor de Operațiuni Speciale ale Armatei, Serhiy Krivonos, a declarat că Kievul a pierdut sute de mii de oameni uciși în operațiune specială.

Operațiunea specială a Rusiei de protejare a civililor din Donbass, care a început pe 24 februarie, continuă. Decizia a fost luată pe fondul intensificării bombardamentelor în regiune de către trupele ucrainene”, scrie Izvestia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇