Ziua 280 de război: Zelenski crede că rușii pregătesc noi mișcări în sud, bulgarii evacuează refugiați, ucraineni antrenați de maori

Ziua 280 de război: Zelenski crede că rușii pregătesc noi mișcări în sud, bulgarii evacuează refugiați, ucraineni antrenați de maori
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 280 a războiului din Ucraina a debutat cu mesajul video al lui Volodomir Zelenski, care a explicat de ce este nevoie de crearea unui Tribunal Special în cazul agresiunii ruse din Ucraina, arătând că actuala legislaţie internaţională nu ar permite tragerea la răspundere directă a liderilor ruşi. De asemenea, președintele Ucrainei susține că – pe lângă bombardamentele din Herson, de unde 2.500 de ucraineni au fost evacuați deja – rușii plănuiesc o nouă ofensivă în sudul țării sale.

De asemenea, cancelarul german Olaf Scholz a vorbit la telefon cu Zelenski şi i-a promis că-i va trimite mai multe tancuri antiaeriene Gepard. De altfel, oferta de a furniza Poloniei sisteme Patriot rămâne valabilă.

Cât despre venirea iernii, prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal a declarat că acest sezon rece „va fi foarte provocator", dar precizează că 70% din necesarul de energie a fost acoperit, astfel încât populaţia să poată aprinde luminile timp de cel puţin cinci-şase ore pe zi.

Pe front, ucrainenii au respins atacurile rușilor în șase orașe din Lugansk și Donețk. Dar peste noapte, rușii au atacat o localitate din regiunea Zaporojie. Un punct de distribuție a gazului a fost lovit și a izbucnit un incendiu, care a fost stins. Nu au existat victime.

ADVERTISING

O gafă a președintei CE, Ursula Von der Leyen, a fost intens speculată de media ruse.

Iar la București a avut loc a doua zi a Ministerialei NATO, care s-a terminat cu un mesaj puternic pentru Ucraina: „Putin încearcă să ne distrugă Alianța. Vom susține Ucraina atât cât va fi nevoie ca să câștige războiul”.

Evoluții pe front

  • Atacurile Rusiei, respinse - Forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Stelmakhivka, în regiunea Lugansk, și de Bilohorivka, Marinka, Bakhmutske, Pervomaiske și Nevelske, în regiunea Donețk, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
  • Incendiu la Zaporojie - Rușii au atacat peste noapte o localitate din regiunea Zaporojie. Un punct de distribuție a gazului a fost lovit și a izbucnit un incendiu, care a fost stins. Nu au existat victime, a declarat guvernatorul regional, Oleksandr Starukh.
  • Victime în Donețk - Cinci civili ucraineni au fost uciși de forțele ruse în urma atacurilor lansate de ruși în Donețk , potrivit consilierului prezidențial ucrainean Kyrylo Timoșenko. De asemenea, 15 persoane au fost rănite.
  • Infrastructura energetică - Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal a spus că Rusia „va bombarda în continuare infrastructura energetică”. „În prezent, producţia de energie electrică din ţară acoperă 70% din nevoile de consum", a transmis premierul, care a ținut să mai precizeze că există suficientă energie pentru a distribui în mod egal sarcina întreruperilor forţate, astfel încât oamenii să poată aprinde luminile timp de cel puţin cinci-şase ore pe zi.
  • Evacuare în Herson - 2.500 locuitori din Herson au fost deja evacuați din cauza bombardamentelor intense ale rușilor. Oamenii sunt transportați în alte zone ale Ucrainei și primesc ajutoare financiare de la autorități. Ministerul Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar a anunțat că oamenii sunt mutați prin „rute sigure" către Liov și Khmelnytskyi. Vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk, a spus că persoanele care pleacă primesc „plăți în numerar" atunci când ajung la gară: 2.000 UAH (53 de dolari) pentru fiecare adult și 3.000 UAH (80 de dolari) pentru fiecare copil sau persoană cu dizabilități.
  • Rusia pregătește noi mișcări în sud - Președintele Volodimir Zelenski susține că Rusia pregătește noi mișcări, în sudul Ucrainei. „În ciuda pierderilor foarte mari ale Rusiei, ocupanții încă încearcă să avanseze în regiunea Donețk, să câștige un punct de sprijin în regiunea Luhansk, să se miște în regiunea Harkov. Plănuiesc ceva în sud”, a transmis Zelenski, potrivit Mediafax.
ADVERTISING

Diplomație și ajutoare

  • Zelenski vrea tribunal special - Volodimir Zelenski vrea înființarea unui tribunal special pentru Rusia, care să judece nu numai faptele agresiunii din februarie 2022, ci tot ce s-a întâmplat de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014: „Pentru ca să existe responsabilitate pentru agresiune, este nevoie de un tribunal special - pe lângă Curtea Penală Internaţională. Iar noi facem totul pentru a crea un astfel de tribunal”, a spus preşedintele ucrainean.
  • Tancuri de la Germania - Cancelarul german Olaf Scholz i-a promis preşedintelui Volodimir Zelenski, cu care a vorbit marţi la telefon, că Germania va livra Ucrainei mai multe tancuri antiaeriene Gepard, în timp ce propunerea ca Berlinul să furnizeze Poloniei sisteme de apărare antiaeriană Patriot, pe care, eventual, Varşovia le-ar putea trimite apoi Ucrainei, rămâne în continuare în discuţie.
  • Medvedev avertizează NATO - În replică, Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate, a avertizat NATO să nu furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antirachetă Patriot, acuzând alianţa occidentală că este o „entitate criminală" pentru că livrează arme către ceea ce el a numit „regimuri extremiste".
  • Confiscarea activelor înghețate ale Rusiei - Comisia Europeană a propus confiscarea activelor îngheţate ale Rusiei pentru a pedepsi Moscova pentru invazia Ucrainei, explorând opţiuni legale cu partenerii UE pentru a compensa Kievul pentru pagubele aduse ţării, informează Reuters.
  • Rusia investește în nuclear - În timp ce miniștrii statelor membre NATO discută la București despre stabilizarea situației din regiune, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu susține că 2023 va fi un an în care Rusia va investi masiv în infrastructură pentru armele sale nucleare.
  • Gafă a șefei CE - Presa rusă speculează o gafă a președintei CE, Von der Leyen, care a încurcat numărul morților și răniților din Ucraina. Detalii AICI.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Statui vandalizate - Autoritățile din Odesa urmează să mute o statuie a Ecaterinei cea Mare - fondatoarea orașului - dintr-o piață publică. Motivul: în repetate rânduri, ucrainenii din Odesa au vandalizat statuia, stropind-o cu vopsea roșie, după invazia rușilor. Autoritățile susțin că aceste gesturi de vandalism arată încercarea unor ucraineni de a-și nega legăturile istorice cu Rusia, potrivit The Guardian.
  • Bulgarii evacuează refugiați - O cincime dintre hoteluri bulgărești de pe coasta sudică a Mării Negre ar urma să îi evacueze pe refugiații ucraineni, la începutul lunii decembrie, potrivit publicației SofiaGlobe.com, care citează radioul național din Bulgaria. Motivul: Guvernul de la Sofia a schimbat condițiile în care plătește pentru cazarea și mesele refugiaților. Mai exact, un hotel poate primi, în continuarea, sprijin, dar numai pentru cazarea refugiaților pe care îi avea deja cazați încă de la finalul lui octombrie.
  • Nou șef la Zaporojie - Fostul șef al centralei nucleare de la Zaporojie e încă de negăsit. Kievul susține că l-au răpit rușii. Între timp, Moscova a anunțat că îl numește la conducere pe inginerul-șef al centralei, Iurii Cerniciuk
  • Ucrainenii, antrenați de maori - Ministrul Apărării din Marea Britanie a postat pe Twitter un material video din care reiese că luptătorii ucraineni aflați în Regatul Unit sunt antrenați de luptători neo-zeelandezi maori, cunoscuți nu doar pentru abilitățile de luptă, ci și pentru atitudinea fioroasă cu care reușesc să își intimideze adversarii.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇