Premierul polonez propune referendum pe planul UE privind migrația. Întrebarea pe care vrea să o pună atacă UE

Premierul polonez propune referendum pe planul UE privind migrația. Întrebarea pe care vrea să o pună atacă UE

Premierul polonez Mateusz Morawiecki vrea să organizeze un referendum privind reformele UE în domeniul migrației.

Mateusz Morawiecki a anunțat duminică, într-o înregistrare video publicată online, că referendumul ar coincide cu alegerile parlamentare din 15 octombrie, potrivit The Guardian.

Morawiecki a declarat că polonezii ar urma să răspundă la întrebarea „Susțineți admiterea a mii de imigranți ilegali din Orientul Mijlociu și Africa în cadrul mecanismului de relocare forțată impus de birocrația europeană?".

Jutro rząd przyjmie pełne brzmienie propozycji wszystkich pytań w referendum, które ma się odbyć wraz z wyborami...

Publicată de Mateusz Morawiecki pe Duminică, 13 august 2023

Videoclipul postat a inclus scene de violență stradală în vestul Europei, implicând clădiri și vehicule în flăcări. Într-o scenă, un bărbat de culoare este văzut lingând un cuțit. Imaginile sunt însoțite de vocea liderului PiS, Jarosław Kaczyński, care întreabă: „Vreți ca acest lucru să se întâmple și în Polonia? Vreți să nu mai fiți stăpânii propriei țări?”.

ADVERTISING

PiS a atras din ce în ce mai mult atenția asupra numărului tot mai mare de migranți africani și din Orientul Mijlociu care intră în Polonia prin Belarus, care nu este membru al UE și cu care Polonia are o graniță lungă de 400 km. Până în prezent, în acest an, au avut loc aproximativ 19.000 de tentative de trecere, comparativ cu 16.000 în tot anul 2022.

Migrația și securitatea vor fi subiectele centrale ale alegerilor, în condițiile în care partidul de guvernământ al lui Morawiecki, Lege și Justiție (PiS), încearcă să își păstreze puterea.

ADVERTISING

Guvernul lui Morawiecki s-a opus de mult timp planurilor UE de a distribui în mod egal migranții între membrii săi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇