Polonia anunţă arestarea unor agenţi ai serviciilor secrete ruse

Polonia anunţă arestarea unor agenţi ai serviciilor secrete ruse

Contraspionajul polonez a identificat şi arestat, în ultimele zile, un spion rus care culegea informaţii despre forţe poloneze şi NATO, dar şi doi belaruşi, suspectaţi de asemenea de spionaj.

”Probe adunate de serviciile de contraspionaj arată că bărbatul respectiv culegea, la cererea serviciilor speciale ruse, infomaţii cu privire la pregătirea de luptă a forţelor armate poloneze şi a celor ale NATO”, anunţă într-un comunicat un purtător de cuvânt al serviciilor speciale poloneze, Stanislaw Zaryn, citat de AFP.

ADVERTISING

Acest anunţ are loc în contextul în care agresiunea rusă în Ucraina, care a provocat tensiuni importante între Varşovia şi Moscova, a condus la expulzarea a 45 de diplomaţi ruşi, la sfârşitul lui martie, urmată de expulzarea aceluiaşi număr de diplomaţi polonezi de către Rusia.

”Este vorba despre un cetăţean al Rusiei care trăieşte în Polonia de 18 ani şi are o activitate de antreprenor”, precizeză purtătorul de cuvânt.

Rusul a fost plasat în detenţie provizorie pe o perioadă de trei luni, în timp ce ”numeroase probe confiscate sunt în curs de analiză”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În alt caz, descoperit de către contraspionajul polonez, au fost arestaţi doi cetăţeni belaruşi.

Ei sunt suspectaţi că au încercat să efectueze recunoaşteri la obiective de o importanţă strategică în capacitatea de apărare a Poloniei, mai anunţă Stanislaw Zaryn.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇