Polonezii se tem că migranţii vor forţa graniţa. Nici germanii nu-i vor, și îi trimit acasă (Video)

Polonezii se tem că migranţii vor forţa graniţa. Nici germanii nu-i vor, și îi trimit acasă (Video)

O mulţime de migranţi s-a strâns luni la un post de frontieră închis dintre Polonia şi Belarus, arată imaginile video publicate de armata şi de paza de frontieră poloneze, transmite AFP. Nici polonezii, nici germanii, vecinii din vest ai Poloniei, nu îi vor pe migranți.

”Din ce în ce mai multe grupuri de migranţi sunt aduse la postul de frontieră Kuznica de către forţele belaruse”, a transmis pe Twitter Ministerul polonez al Apărării.

Imagini video par să arate sute de migranţi faţă în faţă cu poliţişti şi militari polonezi dispuşi în şiruri.

ADVERTISING

Potrivit ministrului adjunct al Apărării, Maciej Wasik, mii de migranţi se află la acest punct de trecere. El a dat asigurări că ''forţele poloneze sunt pregătite pentru orice scenariu''.

Serviciul de presă al pazei de frontieră a informat că ''imigranţi ilegali se adună la postul de graniţă începând din această dimineaţă'' şi că ''se pregăteşte o tentativă de a forţa frontiera''.

Unii dintre aceşti migranţi ''au avut până acum tabăra la frontiera'' din apropierea satului Bruzgi, indică aceeaşi sursă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Imaginile video nu au putut fi verificate în mod independent, dat fiind că Polonia interzice accesul jurnaliştilor în zona frontalieră imediată, în baza stării de urgenţă instituite acolo.

Totodată, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, a declarat luni că migranţii blocaţi la frontiera belaruso-polonă trebuie transportaţi înapoi în ţările lor de origine, respingând posibilitatea ca Germania să îi primească, transmite și agenţia EFE.

ADVERTISING

''Ceea ce ar trebui să se întâmple este ca migranţii, cu sprijinul autorităţilor lor naţionale respective, să fie conduşi în siguranţă înapoi în ţările lor de origine'', a spus oficialul german.

Întrebat despre cum s-ar putea proceda în cazul acelor migranţi pentru care guvernele lor nu-şi asumă responsabilitatea, el nu a dat un răspuns clar, afirmând că deocamdată se lucrează la ''soluţia descrisă'', întrucât aceasta este ''calea adecvată''.

Potrivit estimărilor autorităţilor poloneze, circa 2.000 de migranţi care încearcă să ajungă în vestul Europei se află în tabere improvizate la frontiera belaruso-polonă, majoritatea venind din Irak, Siria şi Yemen. Autorităţile de la Varşovia se aşteaptă la noi încercări ale migranţilor de a forţa trecerea graniţei, unde sunt desfăşurate importante efective ale forţelor de ordine poloneze.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇