Pictorul belarus Roman Bondarenko a murit la 31 de ani, după ce a fost arestat de poliţie la Minsk. Mii de oameni au ieșit în stradă

Un artist belarus, Roman Bondarenko, un pictor în vârstă de 31 de ani, a murit la Minsk, după ce a fost arestat de poliţie în curtea unui imobil devenită un loc emblematic al opoziţiei faţă de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, au anunţat vineri autorităţile, iar mii de oameni au ieşit în stradă la Minsk şi în alte oraşe pentru a denunţa violenţele poliţiei, relatează AFP şi Reuters.

Roman Bondarenko a fost arestat miercuri, în urma unei altercaţii între locuitori şi persoane care dădeau jos panglici roşii şi albe – culorile opoziţiei – legate în această curte de imobil.

Comitetul de anchetă belarus a anunţat într-un comunicat că, la momentul arestării sale, tânărul prezenta ”răni corporale”.

ADVERTISING

El a fost condus la un comisariat, iar după ce i s-a agravat situaţia, la un spital, care a confirmat, potrivit autorităţilor, ”o intoxicaţie cu alcool”.

Roman Bondarenko a murit joi.

Ministerul belarus de Interne a respins orice responsabilitate în moartea tânărului şi subliniază că aceasta a avut loc în urma unei încăierări între civili.

Medici, intervievaţi sub protecţia anonimatului de către site-ul independent de ştiri tut.by, au respins această concluzie, vineri.

Ei susţin că victima nu avea urme de alcool în sânge.

Adus la spital în comă, tânărul prezenta grave leziuni cerebrale şi hematoame, potrivit medicilor, semne ale unei posibile bătăi.

ADVERTISING

Anunţarea decesului, joi seara, în presa independentă, a provocat o puternică emoţie în Belarus, o ţară zguduită de trei luni de o contestare istorică a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Nou protest masiv în Belarus, în ciuda riscului ca poliţiştii să folosească arme letale

Zeci de flori şi de lumânări au fost depuse în curtea imobilului în care a avut loc incidentul, iar cea mai mare parte a conturilor opoziţiei pe mesageria Telegram, foarte folosită de către protestatari, şi-au schimbat fotografiile de profil în negru, în semn de doliu.

Svetlana Tihanovskaia, reprezentanta opoziţiei, a denunţat moartea unui ”om nevinovat” şi a îndemnat la formarea unor lanţuri umane şi la respectarea unui moment de reculegere, vineri la prânz, în fiecare curte de imobil din ţară.

ADVERTISING

Lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia i-a cerut ajutorul lui Merkel și vrea sancțiuni și pentru Lukașenko

”S-o facem pentru un bărbat care a fost ucis pentru că voia să trăiască într-o ţară liberă”, a îndemnat într-un comunicat Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania.

De la începutul contestării, cel puţin patru persoane au murit, în mod oficial, la proteste sau după ce au fost arestate.

Alte morţi suspecte prefigurează însă un bilanţ mai mare.

Mii de manifestanţi au fost arestaţi la marşuri uriaşe de protest, iar zeci dintre ei au fost torturaţi în timpul detenţiei.

UE amenință cu noi sancțiuni

Pe de altă parte, Uniunea Europeaă (UE) a denunţat moartea lui Roman Bondarenko drept ”rezultatul şocant şi ruşinos al autorităţilor din Belarus”, care ”au condus în mod direct şi violent o reprimare împotriva propriului popor”, relatează Reuters.

UE, care a înscris deja numele mai multor oficiali belaruşi pe o listă neagră, a avertizat că ar putea să impună sancţiuni suplimentare.

Belarus: Aleksandr Lukaşenko, fiul său și alți 13 demnitari, pe lista persoanelor sancţionate de UE

La Geneva, un purtător de cuvânt al ONU pentru drepturile omului, Rupert Colville, a reclamat o ”anchetă completă, transparentă şi independentă” cu privire la circumstanţele acestei morţi.

Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, este vizat de o contestare fără precedent a Opoziţiei, care denunţă fraude masive în alegerile prezidenţiale de la 9 august şi care nu-i recunoaşte alegerea.

Imagini difuzate de presa belarusă surprind oameni adunaţi în stradă, în universităţi, fabrici sau spitale şi agitând steaguri roşu-albe ale contestării şi portrete ale lui Bondarenko.

”Nu vom uita, nu vom ierta”, au scandat unii manifestanţi filmaţi la locul în care, spun ei, Roman Bondarenko a fost arestat de forţe ale Securităţii.

Lanţuri umane s-au format în capitală.

”Nu putem tolera ceea ce au făcut ei. Aici toată lumea plânge”, a declarat un participant.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇