Petiție în Noua Zeelandă pentru a schimba oficial numele ţării în Aotearoa

Petiție în Noua Zeelandă pentru a schimba oficial numele ţării în Aotearoa

Un partid politic din Noua Zeelandă a lansat marţi o petiţie pentru a schimba oficial numele acestei ţări în Aotearoa.

Aotearoa, care se traduce prin „ţinutul lungului nor alb”, este o denumire frecvent folosită pentru Noua Zeelandă, dar are o istorie controversată şi se crede că a fost folosit iniţial doar pentru North Island, una din cele două principale insule ale Noii Zeelande, şi nu pentru întreaga ţară.

Formaţiunea Te Pati Maori îşi propune şi ca până în 2026 toate comunele, oraşele şi pieţele să-şi redobândească numele în limba maori, au precizat într-o declaraţie co-liderii partidului, Rawiri Waititi (foto dreapta) şi Debbie Ngarewa-Packer (foto stânga).

„Este timpul ca Te Reo Maori să-şi reia locul binemeritat ca prima limbă oficială a acestei ţări. Suntem un stat polinezian, suntem Aotearoa”, a spus Waititi.

„Tangata whenua (indigenii) sunt sătui ca numele noastre ancestrale să fie maltratate şi ignorate. Suntem în secolul XXI, acest lucru trebuie să se schimbe”, a adăugat el.

Ngarewa-Packer a notat că schimbările de nume şi „impunerea unei agende coloniale în sistemul de educaţie” au făcut ca nivelul de fluenţă în limba maori să se prăbuşească de la 90% în 1910 la 26% în 1950. În prezent, această rată este de circa 20%.

Or, schimbarea numelui ţării poate contribui la „restaurarea statutului limbii noastre”, a adăugat ea.

ADVERTISING

În 8 ore, 12.000 de oameni semnaseră petiția.

Multe companii şi departamente guvernamentale din Noua Zeelandă folosesc deja numele Aotearoa, inclusiv în cazul paşapoartelor. Te Reo Maori a devenit una din limbile oficiale ale Noii Zeelande în iulie 1987.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇