Peste 100 de câini şi pisici au ajuns la Londra graţie unui fost soldat britanic, dar personalul a rămas în Afganistan

Peste 100 de câini şi pisici au ajuns la Londra graţie unui fost soldat britanic, dar personalul a rămas în Afganistan
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fondatorul unui adăpost pentru animale din Afganistan povestește experiența prin care a trecut în condițiile în care a părăsit țara condusă de talibani din 15 august.

Paul „Pen” Farthing a ajuns duminică în Marea Britanie, după ce a reușit să plece cu avionul din capitala afgană Kabul. El se afla în aeroportul din Kabul joia trecută, când au avut loc mai multe atentate sinucigaşe în apropiere.

Acum, el povestește că are „emoții mixte”. Bărbatul a reușit să fie evacuat împreună cu câteva animale, însă nu și cu personalul de la adăpost, organizația Nowzad.

Farthing a scris pe Twitter că se luptă cu un „adevărat sentiment profund de tristețe pentru afgani”.

Bărbatul este un fost ofițer al Marinei Regale Britanice, originar din Dovercourt, Essex (Anglia). El a înființat adăpostul pentru animale în Kabul în anii 2000. Aici fostul soldat a reușit să salveze câini, pisici și măgari.

ADVERTISING

După data de 15 august, când talibanii au preluat puterea în Kabul, Farthing și susținătorii săi s-au chinuit să evacueze toată organizația din țară. Atât membrii din staff și familiile lor, cât și toate animalele - 140 de câini și 60 de pisici.

Misiunea a fost botezată „operațiunea Arca”, făcând aluzie la arca lui Noe.

Dar secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, s-a plâns că operațiunea durează prea mult timp, ținându-i pe loc pe unii dintre militarii săi, care ar putea între timp să „se concentreze asupra abordării crizei umanitare”.

Astfel, operațiunea Arca a avut doar un „succes parțial”, după cum a scris pe Twitter Paul "Pen" Farthing.

ADVERTISING

Mărturia unui veterinar

Un veterinar care s-a aflat la bordul aeronavei care i-a transportat pe Pen și animalele sale în UK a dat câteva detalii despre întreaga experiență.

Dr. Ian McGill spune că la bordul avionului se aflau cel puțin o sută de câini și pisici.

„Având în vedere prin ce au trecut, animalele se aflau în stare bună. Dl. Farthing era în schimb foarte îngrijorat de situația angajaților săi și a oamenilor care încă suferă în Afganistan”, a povestit el pentru BBC.

De altfel, și organizația Nowzad a transmis că lovitura este una „devastatoare” pentru staff, pentru că membrii au fost lăsați în urmă.

ADVERTISING

La rândul său, președintele Comitetului pentru Afaceri Externe, Tom Tugendhat, este nemulţumit.

„Dificultatea este de a aduce oamenii în și din aeroport și tocmai am folosit o mulțime de trupe pentru a aduce 200 de animale. În tot acest timp, familia traducătorului meu este posibil să fie ucisă. Zilele trecute un alt translator m-a întrebat de ce viața fetiței lui de 5 ani valorează mai puțin decât viața unui câine”, a subliniat Tugendhat.

Mii de afgani, unii dintre aceştia însoţiţi de întreaga familie, se îmbulzesc de mai multe zile pe aeroportul din Kabul, al cărui perimetru este securizat de peste 6.000 de soldaţi americani, în speranţa de a prinde un loc într-unul dintre zborurile organizate de aliaţii occidentali.

Peste 15.000 de persoane au fost evacuate în Regatul Unit de la jumătatea lunii august.

Citeşte şi:

Iată câteva analize despre situaţia din Afganistan:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇