Percheziții la gruparea Umbrella Security: Ancheta din Franța a dus la 5 hackeri din România

Percheziții la gruparea Umbrella Security: Ancheta din Franța a dus la 5 hackeri din România

Polițiștii și procurorii DIICOT fac percheziții în baza a trei ordine europene de anchetă emise de autoritățile judiciare din Franța, în vederea destructurării grupului cunoscut sub denumirea de Umbrella Security.

Este vizată o grupare specializată în infracţiuni informatice de tip ransomware, şantaj şi spălarea banilor şi în care sunt cinci suspecţi.

Ancheta, la care participă şi reprezentanţi ai Europol, a identificat victime în Italia, Spania, Germania şi Suedia.

Atacatorii obţineau acces la sisteme informatice ale victimelor şi criptau datele existente, iar apoi cereau o răscumpărare în criptomonede pentru recuperarea datelor.

ADVERTISING

Unul dintre suspecţi a fost arestat preventiv în vederea extrădării în Franţa.

În acest caz au avut loc, în 4 iunie, patru percheziţii.

Au fost ridicate mai multe sisteme informatice folosite în activitatea infracţională şi au fost instituite sechestre asupra conturilor bancare a două dintre persoane, precum şi asupra a aproximativ 55.000 de euro, echivalent în criptomoneda Bitcoin.

”Ca element de noutate pentru acest tip de operaţiuni, în urma accesului în sistemele informatice ale uneia dintre persoanele cercetate, a reieşit faptul că activitatea de criptare aferentă atacurilor ar fi fost în desfăşurare asupra a 4 victime la acel moment. De asemenea, au fost descoperite cheile de decriptare pentru un număr semnificativ de victime”, a transmis Poliţie Română.

ADVERTISING

Totodată, au fost puse în executare 5 mandate de aducere emise pe numele persoanelor cercetate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇