Parisul s-a supărat. Ambasadorii francezi în SUA și Australia au fost rechemați în țară

Parisul s-a supărat. Ambasadorii francezi în SUA și Australia au fost rechemați în țară

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a anunţat vineri că ambasadorii acreditaţi în Statele Unite şi Australia au fost rechemaţi pentru consultări ca urmare a „gravităţii excepţionale” a anunţului încheierii unui parteneriat strategic între Washington, Londra şi Canberra, care a condus la anularea de către Australia a unui contract de achiziţii de submarine din Franţa, informează AFP.

„La solicitarea preşedintelui Republicii, am decis rechemarea imediată la Paris pentru consultări a celor doi ambasadori ai noştri în Statele Unite şi Australia. Această decizie excepţională este justificată de gravitatea excepţională a anunţurilor făcute pe 15 septembrie de Australia şi Statele Unite”, se arată într-un comunicat al şefului diplomaţiei franceze.

ADVERTISING

Reacția Australiei și SUA

Australia a anunţat sâmbătă că regretă decizia Franţei de a-l rechema pentru consultări pe ambasadorul său la Canberra, dar apreciază relaţia cu Franţa şi va continua să colaboreze cu Parisul pe mai multe subiecte, transmite Reuters.

"Remarcăm cu regret decizia Franţei de a-şi rechema ambasadorul în Australia", a afirmat, într-o declaraţie, un purtător de cuvânt al ministerului de externe australian.

"Australia apreciază relaţia pe care o are cu Franţa ... Aşteptăm cu nerăbdare să ne implicăm din nou cu Franţa în multe subiecte de interes comun, bazate pe valori comune", a adăugat oficialul australian.

ADVERTISING

Și SUA şi-au exprimat vineri regretul în legătură cu rechemarea ambasadorului francez pentru consultări şi intenţionează să rămână "angajate în zilele viitoare pentru a rezolva diferendele" cu Parisul, informează AFP.

"Am fost în contact strâns cu partenerii noştri francezi cu privire la decizia lor de a-l rechema pe ambasador la Paris pentru consultări. Regretăm că au făcut acest pas; cu toate acestea, vom rămâne angajaţi în zilele următoare pentru a ne rezolva neînţelegerile, aşa cum am făcut cu alte ocazii de-a lungul îndelungatei noastre alianţe", a declarat un oficial de la Casa Albă, sub protecţia anonimatului.

Tot vineri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că SUA speră să poată discuta cu Franţa despre acest diferend săptămâna viitoare, la ONU.

"Am fost în contact strâns cu aliaţii noştri francezi" şi "sperăm să putem continua discuţia pe această temă la un nivel înalt în zilele următoare, inclusiv la Adunarea Generală a ONU săptămâna viitoare" la New York, a scris pe Twitter Ned Price.

ADVERTISING

El a adăugat că "înţelege poziţia" Franţei şi a luat act de decizia fără precedent a rechemării ambasadorului.

"Franţa este un partener vital şi cel mai vechi aliat al nostru şi credem că relaţia noastră este extrem de valoroasă", a adăugat Ned Price.

Citește și:

Alianța nucleară dintre Australia, SUA și Marea Britanie încearcă izolarea Chinei


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇