Alianța nucleară dintre Australia, SUA și Marea Britanie încearcă izolarea Chinei

SUA nu s-a confruntat niciodată în istoria ei cu o putere de talia Chinei, susțin experți militari, iar transferul masiv de tehnologie către Australia înseamnă că America așteaptă, în cazul unei confruntări, ca noul său aliat să intervină.
Alianța nucleară dintre Australia, SUA și Marea Britanie încearcă izolarea Chinei
  • 50 de miliarde de euro va pierde Franța în urma retragerii părții australiene din contractul submarinelor.
  • Pentru prima dată, SUA oferă acces la secretele unor arme nucleare unui alt stat.
  • Boris Johnson, principalul câștigător politic al noii alianțe, le  aduce britanicilor un nou pact strategic după Brexit.

Un contract încheiat în 2016 între Franța și Australia pentru 12 submarine militare a fost denunțat de guvernul de la Canberra, stârnind furia Parisului, dar și a Comisiei Europene.

Pe o ploaie măruntă și rece, președintele Franței Emmanuel Macron a asistat la lansarea unui eveniment artistic gigantic – Arcul de Triumf Acoperit, un proiect al celebrului artist bulgar Christo, decedat în 2020.

Importantul monument istoric din centrul Parisului, înalt de 50 de metri, a fost ascuns sub 25.000 de metri pătrați de pânză argintie, care reflectă neuniform lumina.

Măreția și originalitatea evenimentului au fost umbrite de anunțul că Australia a renunțat la un contract de 50 de miliarde de euro, încheiat în 2016 cu Franța, pentru construirea unei noi flote de 12 submarine cu propulsie diesel-electric, stârnind furia președintelui Macron.

Packaging of the Arc de Triomphe, Christo's last m
Arcul de Triumf din Paris, acoperit pentru 16 zile. O operă de artă postumă a artistului bulgar Christo, al cărui proiect datează de 60 de ani – Foto: Hepta.ro

Mai mult, Scott Morrison, premierul australian, a anunțat încheierea unui acord cu SUA, de aceeași valoare, pentru realizarea unei flote de submarine cu propulsie nucleară, mult mai mari, mai rapide și cu o forță de distrugere ridicată.

ADVERTISING

Guvernul australian a renunțat la înțelegerea cu Franța pentru a intra într-o asociere “mult mai avantajoasă”, una cu SUA.

Mai mult de atât, contractul pune bazele unei alianțe militare între Australia, Marea Britanie (UK) și SUA (US), intitulat AUKUS, după inițialele statelor partenere cu scopul de a deteriora rapid influența Chinei în Oceanul Pacific.

Trebuie precizat că SUA și Marea Britanie sunt membre NATO, dar Australia nu e. Pe de altă parte, Australia e un aliat tradițional al celor două state, SUA și Marea Britanie, garantând securitatea acesteia.

SUA construiește un parteneriat strategic în Pacific împotriva Chinei

Alianța militară AUKUS are implicații majore în ce privește securitatea globală, afectând relațiile dintre Uniunea Europeană și SUA, dar oferind o soluție de apărare pentru Occident în fața expansiunii militare accelerate a Chinei.

"Această decizie brutală, unilaterală și imprevizibilă îmi amintește foarte mult de ceea ce făcea domnul Trump", a declarat ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian pentru France Info Radio. "Sunt furios și dezamăgit. Acest lucru nu se face între aliați”, a mai spus acesta, citat de Reuters. 

Supărarea Franței e de înțeles. Pierderea unui contract de 50 de miliarde de euro nu e o veste bună pentru niciun guvern. E vorba de investiții, impozite și mii de locuri de muncă, într-o industrie tehnologizată, scumpă și competitivă.

Pe de altă parte, presiunea militară pusă de China asupra influenței SUA în Pacific era foarte mare, iar Joe Biden trebuia să găsească o soluție rapidă pentru a o tempera.

E pentru prima dată când Pentagonul va oferi acces la tehnologia sa nucleară unui stat partener, acest fapt arată urgența încheierii unei astfel de alianțe.

Anthony Blinken, secretarul de stat al SUA, a anunțat la scurt timp după reacția dură a Parisului că “Franța este un partener vital în zona Indo-Pacific”, anunță Reuters, un comentariu care a venit pentru a detensiona situația.

Încă un pas în față spre o armată europeană

Această “înjunghiere pe la spate”, cum a numit ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian înțelegerea dintre Australia, SUA și Marea Britanie, a provocat stupoare și neliniște la Bruxelles, capitala Uniunii Europene.

"Presupun că un acord de această natură nu a fost pregătit ieri. Este nevoie de o anumită perioadă de timp și, în ciuda acestui fapt, noi nu am fost consultați”, a declarat Joseph Borrell, comisarul european pentru politică externă.

Această decizie a SUA va da câștig de cauză liderilor europeni care susțin că UE trebuie să-și dezvolte o armată proprie. Emmanuel Macron, președintele Franței, este un adept al acestei strategii. Acesta a lansat încă din 2017 ideea unei armate europene.  

Australia Riles France With Sudden US-UK Nuclear S
Emmanuel Macron, președintele Franței, în vizită pe un submarin nuclear - Foto: Hepta.ro

Peste 75% dintre cetățenii statelor membre UE susțin ideea unor forțe militare comune, arată eurobarometrul din 2017 și 68%, cel din 2018. 

Această noua alianță militară are ca scop protejarea Indiei și Japoniei de expansiunea militară chineză, dar și asigurarea securității Taiwan-ului, o insulă la est de China pe care aceasta o consideră parte a teritoriului ei, nerecunoscându-i independența.

“Statele Unite nu s-au confruntat niciodată în istoria ei cu o putere de mărimea Chinei”, a spus Sam Roggeveen, directorul programului de securitate la Lowy Institute, citat de New York Times.

Expertul susține că această înțelegere are rolul de a garanta faptul că în cazul în care tensiunea dintre SUA și China escaladează, atunci Australia se implică și intră în acțiune, “trimițând forțe militare” acolo unde va fi nevoie.

Vulnerabilitatea Chinei e că nu-și poate face aliați

China a reacționat dur la anunțul creării alianței AUKUS, spunând că ceea ce se întâmplă arată o “mentalitate de Război Rece”, a scris cotidianul de stat “Global Times”, citat de BBC News. 

În același articol se spune că acest tratat va duce la accelerarea înarmării nucleare în zonă, iar “soldații australieni vor fi primii care vor muri în urma unui contra-atac chinez”.

La această reacție se adaugă și cea a președintelui chinez Xi Jinping, care a spus că “viitorul țării noastre, dezvoltarea și progresul trebuie să stea doar în puterile noastre”, citat de presa de partid.

Noua alianță militară reprezintă o surpriză și o lovitură strategică pentru China, care a reușit în ultimii ani să-și crească influența în Pacific printr-o înarmare susținută, spionaj, presiuni diplomatice și economice.

Problema Chinei, conform mai multor analiști, principala ei slăbiciune o reprezintă incapacitatea de a-și face aliați.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, este omul politic cel mai câștigat în urma acestei înțelegeri.

El vine în fața britanicilor și susține că a reușit să ofere un pact strategic în afara Uniunii Europene, reinstaurând influența globală a Londrei.

„Regatul Unit e hotărât să apere dreptul internațional și acesta este sfatul hotărât pe care-l dăm prietenilor noștri din întreaga lume și sfatul pe care dorim să-l dăm la fel de hotărât și guvernului de la Beijing”, a declarat Boris Johnson ca urmare a încheierii noii alianțe militare.

Înțelegerea dintre Australia, Marea Britanie și SUA va crea un val de reacții, repoziționări și noi strategii în ceea ce arată a fi începutul unei masive reașezări de forțe militare și economice la nivel global.

State care dețin submarine nucleare:

SUA, 68: 

  • 12 submarine nucleare cu proiectile balistice;
  • 56 de submarine nucleare cu alt tip de armament;

Rusia, 29:

  • 11 submarine nucleare cu proiectile balistice;
  • 18 submarine nucleare cu alt tip de armament;

China, 12:

  • 6 submarine nucleare cu proiectile balistice;
  • 6 submarine nucleare cu alt tip de armament;

Marea Britanie, 11:

  • 4 submarine nucleare cu proiectile balistice;
  • 7 submarine nucleare cu alt tip de armament;

Franța, 8:

  • 4 submarine nucleare cu proiectile balistice;
  • 4 submarine nucleare cu alt tip de armament;

India, 1:

  • 1 submarin nuclear cu proiectile balistice;

Sursa: Institutul Internațional pentru Studii Strategice

Citiți și alte articole interesante pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇