România a primit un statut special din partea SUA, care permite achiziția fără avans de echipamente militare

România a primit un statut special din partea SUA, care permite achiziția fără avans de echipamente militare

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că România a primit din partea Statelor Unite ale Americii statutul „Dependable Undertaking„, care permite încheierea contractelor de achiziţii de echipamente militare fără să mai fie nevoită să dea vreun avans.

Ministrul Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, s-a întâlnit, luni, la sediul MApN (foto), cu Heidi Grant, directorul Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii din SUA, iar oficialul american a informat despre faptul că România a primit, din partea Statelor Unite ale Americii, statutul „Dependable Undertaking” (DU).

ADVERTISING

Conform MApN, obţinerea acestui statut va permite, de acum înainte, încheierea contractelor de achiziţii de echipamente militare fără a mai fi nevoie de vreun avans, derularea programelor guvern la guvern de tip LOA (Letters of Offer and Acceptance) fiind posibilă prin programarea trimestrială a plăţilor pe întreaga perioadă de derulare a acestora.

De ce este important

"Înscrierea României în rândul ţărilor care beneficiază de statutul Dependable Undertaking în programele derulate cu Guvernul SUA vine ca o recunoaştere a seriozităţii cu care am tratat contractele de tip LOA pentru înzestrarea Armatei României şi are o valoare intrinsecă deosebită, şi anume recunoaşterea statutului de partener de încredere.

ADVERTISING

Eşalonarea plăţilor pentru angajamentele viitoare va facilita atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus pe linia dotării cu echipamente performante şi, implicit, va creşte gradul de securitate al României”, a subliniat ministrul Ciucă, citat într-un comunicat de presă transmis de minister.

De asemenea, cei doi oficiali au trecut în revistă programele de cooperare tehnico-militară dezvoltate în parteneriat, iar ministrul român a reafirmat angajamentul ţării noastre pentru alocarea bugetară de doi la sută din Produsul Intern Brut pentru Apărare, din care cel puţin 20% pentru echipamente majore şi pentru respectarea calendarelor de implementare a programelor esenţiale de înzestrare.

ADVERTISING

Întâlnirea cu directorul Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii este o continuare a dialogului început în luna octombrie 2020, la Washington DC, cu ocazia vizitei oficiale a ministrului Ciucă în Statele Unite ale Americii, mai precizează sursa citată.

România a primit statutul „Dependable Undertaking” din partea SUAÎn cadrul întrevederii de astăzi cu directorul...

Publicată de Nicolae Ionel Ciucă pe Luni, 12 iulie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇