Părinți români reţinuți în Danemarca, după ce bebelușul lor a fost internat în spital - UPDATE

Părinți români reţinuți în Danemarca, după ce bebelușul lor a fost internat în spital - <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>

Doi români, soţ şi soţie, au fost reţinuţi în Danemarca, la câteva zile după ce şi-au dus copilul de o lună la spital, unde a fost internat.

Părinţii sunt în centre de detenţie diferită şi nu au dreptul să vadă copilul, care este supravegheat de o persoană desemnată de municipalitate.

Ambasadorul român în Danemarca, Alexandru Grădinar, a declarat sâmbătă seara la Digi24 că, potrivit informațiilor primite, bebelușul a ajuns la spital cu hemoragie craniană, prezentând ”sindromul bebelușului scuturat”.

ADVERTISING

”Poliţia daneză ne-a transmis că minorul a fost internat în stare critică (...) În prezent este în afara pericolului de moarte şi primeşte în continuare îngrijiri medicale în spitalul din Odense. La recomandarea medicilor, autorităţile daneze au deschis o anchetă (…) Dacă medicii stabilesc un diagnostic ca acesta - hemoragie craniană - pot deschide o anchetă şi să sesizeze Poliţia. Este o practică standard, sunt legile daneze care prevăd această lucruri”, a mai afirmat ambasadorul român, citat de News.ro.

ADVERTISING

UPDATE 22:50 - Ministerul de Externe informează că, în cursul zilei de 6 februarie, reprezentanţii ambasadei se vor deplasa la penitenciarul unde se află mama minorului, pentru a discuta cu aceasta. Totodată, Ambasada României la Copenhaga continuă demersurile necesare în vederea obţinerii acordului autorităţilor daneze pentru vizitarea tatălui.

Dialog permanent pentru lămurirea situației

”Ambasada României la Copenhaga a fost notificată, la data de 2 februarie 2022, de către un cetăţean român, cu privire la situaţia deosebită în care se află alţi trei cetăţeni români, membri de familie ai acestuia, pe teritoriul Regatului Danemarcei.

ADVERTISING

În dialogul cu reprezentanţii ambasadei, persoana în cauză a menţionat că doi cetăţeni români, soţ şi soţie, rezidenţi în Regatul Danemarcei, au fost reţinuţi de către autorităţile daneze şi se află în custodia a două centre de detenţie diferite. Copilul minor al celor doi soţi a fost internat, la data de 29 ianuarie 2022, într-o unitate medicală, fără ca familiei să îi fie furnizate ulterior informaţii cu privire la starea de sănătate a acestuia”, a transmis, sâmbătă, Ministerul de Externe, la solicitatea News.ro.  

Ministerul de Externe a fost sesizat de acest caz, iar Ambasada României a făcut numeroase demersuri pentru a afla detalii şi care sunt suspiciunile autorităţilor daneze.

”În acest context, reprezentanţii ambasadei au întreprins demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă autorităţile daneze, în vederea obţinerii unor informaţii oficiale cu privire la situaţia juridică a celor doi cetăţeni români reţinuţi şi starea de sănătate a minorului, precum şi detalii suplimentare cu privire la acest caz. 

Potrivit datelor preliminare comunicate ambasadei de către poliţia daneză, minorul este în prezent internat în spital, fiind însoţit şi supravegheat de o persoană desemnată de către municipalitatea daneză. La recomandarea medicilor, autorităţile daneze au deschis o anchetă cu privire la circumstanţele care au dus la internarea minorului în spital.

Părinţii minorului au fost reţinuţi pentru o perioadă iniţială de 4 săptămâni, fără dreptul de a vedea minorul, fiindu-le desemnaţi avocaţi din oficiu”, mai transmite MAE. 

”Ambasada României la Copenhaga va continua dialogul cu autorităţile daneze şi cu cetăţeanul român care a contactat misiunea diplomatică, acordând asistenţă consulară conform competenţelor”, a mai transmis MAE.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇