Papa Francisc spune că nu doar că nu demisionează, dar vrea să meargă în Rusia și Ucraina

Papa Francisc spune că nu doar că nu demisionează, dar vrea să meargă în Rusia și Ucraina

Papa Francisc a respins informațiile conform cărora intenționează să demisioneze în viitorul apropiat și afirmă că speră să poată merge la Moscova și Kiev cât mai curând posibil.

Într-un interviu exclusiv pentru Reuters, papa Francisc a negat și zvonurile că ar avea cancer și a oferit pentru prima dată detalii despre afecțiunea la genunchi care l-a împiedicat să-și îndeplinească unele îndatoriri.

Recent, în presă au circulat zvonuri potrivit cărora o serie de evenimente de la sfârșitul lunii august, inclusiv întâlniri cu cardinali din întreaga lume pentru a discuta despre o nouă Constituție a Vaticanului și o vizită în orașul italian L'Aquila, ar putea prefigura un anunț privind demisia sa.

ADVERTISING

L'Aquila este asociat cu Papa Celestin al V-lea, care a demisionat în 1294. Totodată, Papa Benedict al XVI-lea a vizitat orașul cu patru ani înainte de a demisiona în 2013.

„Toate aceste coincidențe i-au făcut pe unii să creadă că și eu voi demisiona. Dar nu mi-a trecut niciodată în minte asta. Pentru moment, nu", a spus papa Francisc.

Cu toate acestea, papa Francisc a subliniat că ar putea demisiona într-o zi, dacă starea de sănătatea l-ar împiedica să conducă Biserica. Întrebat când crede că s-ar putea întâmpla acest lucru, el a spus: „Nu știm. Dumnezeu ne va spune”.

ADVERTISING

Despre afecțiunea la genunchi și zvonurile că ar avea cancer

Interviul a avut loc în ziua în care urma să plece în Republica Democrată Congo și Sudanul de Sud, o călătorie pe care a fost nevoit să o anuleze după ce medicii i-au spus că ar putea rata și călătoria din Canada, în perioada 24-30 iulie, dacă nu va face terapie timp de 20 de zile pentru a-și trata afecțiunea de la genunchi.

El a spus că decizia de a anula călătoria în Africa l-a întristat, mai ales pentru că dorea să promoveze pacea în ambele țări.

ADVERTISING

Papa Francisc a dat detalii despre afecțiunea la genunchi pentru prima dată în public, spunând că a suferit „o mică fractură” când a făcut un pas greșit. „Sunt bine, încet-încet mă refac”, a spus el.

Suveranul Pontif a respins, de asemenea, zvonurile potrivit cărora în urmă cu un an a fost depistat cu cancer, când a fost supus unei operații pentru a-i îndepărta o parte din colon din cauza diverticulitei, o afecțiune comună la vârstnici.

„Operația a fost un mare succes”, a spus el și a adăugat, râzând, că medicii „nu mi-au spus nimic” despre presupusul cancer, pe care l-a catalogat drept „bârfă”.

Vizită în Rusia?

Vorbind despre situația din Ucraina, papa Francisc a declarat că au existat discuții între secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, cu privire la o posibilă călătorie la Moscova.

Niciun papă nu a vizitat vreodată Moscova, iar Francisc a condamnat în repetate rânduri invadarea Ucrainei de către Rusia.

Când Vaticanul a întrebat pentru prima dată despre o călătorie în Rusia urmă cu câteva luni, papa Francisc a spus că Moscova a răspuns atunci că nu este momentul potrivit. Dar el a dat de înțeles că s-ar putea să se fi schimbat ceva acum.

"Mi-ar plăcea să merg în Ucraina și am vrut să merg mai întâi la Moscova. Și acum se poate, după ce mă întorc din Canada, este posibil să reușesc să merg în Ucraina”, a spus el. „Prima dorință este să merg în Rusia pentru a încerca să ajut într-un fel, dar mi-ar plăcea să merg în ambele capitale”, a afirmat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇