Papa Francisc începe un pelerinaj al pocăinței

Papa Francisc începe un pelerinaj al pocăinței

Papa Francisc va face o vizită istorică, săptămâna viitoare, în Canada, pentru a oferi scuze oficiale pentru răul făcut în şcolile rezidenţiale conduse de catolici din întreaga ţară, scrie BBC.

Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, a numit această vizită un „pelerinaj al pocăinţei” şi a spus că speră că va ajuta la vindecarea răutăţilor făcute indigenilor din Canada de către Biserica Romano-Catolică.

Itinerarul său include opriri în provinciile Alberta şi Quebec şi pe teritoriul nordic al Nunavut.

ADVERTISING

Din vizita Papei lipseşte însă o oprire în Brittish Columbia, unde descoperirea în vara trecută a dovezilor a aproximativ 200 de morminte nemarcate pe terenul unei foste şcoli rezidenţiale a dus la apeluri la nivel naţional pentru reconciliere.

Papa va fi în Canada până vineri.

Când s-a întâlnit cu reprezentanţii indigenilor la începutul primăverii, papa Francisc şi-a oferit scuze istorice pentru abuzurile comise în şcolile rezidenţiale conduse de biserici. Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere a Canadei i-a cerut liderului Bisericii Catolice să îşi prezinte scuzele papale pe teritoriul canadian.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Peste 150.000 de copii nativi canadieni au fost nevoiţi să frecventeze şcolile creştine finanţate de stat din secolul al XIX-lea până în anii 1970, într-un efort de a-i izola de casele şi cultura lor. Scopul a fost de a-i creştina şi asimila în societatea majoritară, pe care guvernele canadiene anterioare o considerau superioară.

Guvernul canadian a recunoscut că abuzurile fizice şi sexuale erau frecvente în şcoli şi elevii au fost bătuţi pentru că vorbeau limba lor maternă. Liderii indigeni spun că moştenirea abuzului şi a separării familiei a fost o cauză principală a ratelor epidemice ale dependenţei de alcool şi droguri în rezervaţiile canadiene.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇