Orban, pentru Bild: Românii spun că sunt foarte mulțumiți de condițiile de muncă din Germania și sunt tratați ca cetățeni europeni

Orban, pentru Bild: Românii spun că sunt foarte mulțumiți de condițiile de muncă din Germania și sunt tratați ca cetățeni europeni

Abatoarele din Germania sunt aspru criticate de mii de muncitori, după izbucnirea pandemiei de COVID-19, din cauza condițiilor de muncă.

Tot mai mulți est-europeni lucrează în Germania, iar cei mai numeroși sunt românii.

Premierul Ludovic Orban a comentat într-un interviu pentru publicația Bild problemele cu care se confruntă românii care muncesc în această țară.

Întrebat dacă consideră că sunt tratați ca niște „oameni de mâna a doua”, Orban a afirmat că ”Nu aș putea spune asta”.

”De fapt, autoritățile germane au arătat că sunt dispuse să intervină acolo unde există probleme, astfel încât angajatorii să respecte regulile și dispozițiile contractuale pentru lucrătorii români. Desigur, nu putem evalua astfel toți angajatorii germani”, a declarat Orban.

ADVERTISING

Premierul a mai spus că este în contact cu mulți muncitori români care lucrează în Germania, iar aceștia se declară foarte mulțumiți de condițiile de lucru.

”Sunt în contact cu mulți dintre cei care lucrează în Germania și spun că sunt foarte mulțumiți de condițiile de muncă și sunt tratați ca cetățeni europeni”, a subliniat prim-ministrul.

În cadrul interviului, Ludovic Orban a solicitat angajatorilor germani ”respectarea acelorași standarde de sănătate pentru fiecare muncitor român, ca și pentru orice alt muncitor”.

ADVERTISING

Ministrul Muncii din landul german Renania de Nord-Westfalia, Karl-Josef Laumann, a anunțat recent că vrea ca abatoarele mari să fie monitorizate constant în ceea ce privește siguranța la locul de muncă.

Peste 22.000 de români lucrează în abatoare. Câștigă mult mai puțin decât germanii

Potrivit datelor Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă (BA), lucrătorii din Europa de Est care lucrează cu normă întreagă la abatoare câștigă cu câteva sute de euro mai puțin, lunar, decât colegii germani.

ADVERTISING

La 30 septembrie 2019, aproximativ 84.500 de angajați germani, 22.400 de români, 8.300 de polonezi, 3.300 de unguri și 2.500 de bulgari au lucrat cu normă întreagă în sectorul sacrificării și procesării cărnii.

Venitul mediu al angajaților germani la sfârșitul anului 2018 a fost de aproximativ 2.300 euro brut pe lună. Pentru angajații români a fost 1.800 de euro, pentru bulgari 1.700 de euro, pentru polonezi 1.900 de euro, pentru unguri aproape 2.000 de euro.

Aproape o mie de români de la un abator din Germania au coronavirus

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat săptămâna trecută că aproape 1.000 de români care lucrează la un abator din Germania sunt infectați cu coronavirus.

Ministerul precizează că românii aflați în carantină primesc alimente și produse de igienă. Totodată, le-a fost deschisă o linie telefonică unde pot obține informații în limba română.

MAE mai transmite că toți angajații de la abator vor fi testați pentru COVID-19 până la data de 3 iulie.

Citește și:

Aproape o mie de români de la abatorul din Germania au coronavirus

Încă un focar de coronavirus în Germania: 100 de români sunt infectați (MAE)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇