OMS avertizează: Lumea nu va reveni la normalitate într-un viitor previzibil. Prea multe ţări merg în direcţia greşită

OMS avertizează: Lumea nu va reveni la normalitate într-un viitor previzibil. Prea multe ţări merg în direcţia greşită

Lumea nu va reveni la „vechea normalitate într-un viitor previzibil”, a estimat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după o zi record cu 230.000 de noi cazuri de infectare cu coronavirus.

Publicitate

"Virusul rămâne inamicul public numărul unu, dar acţiunile numeroaselor guverne şi persoane nu reflectă acest lucru", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, estimând că "prea multe ţări merg în direcţia greşită", scrie Le Figaro.

"Mesajele contradictorii ale liderilor subminează ingredientul oricărui răspuns: încrederea", a adăugat el, fără să le citeze numele.

OMS anunță crearea unui comitet independent care va controla cum a gestionat pandemia COVID-19

Publicitate

Şeful OMS a făcut apel încă o dată la guverne să comunice clar cu cetăţenii şi să impună o strategie globală care să vizeze suprimarea transmiterii virusului şi să salveze vieţi, solicitând populaţiilor să urmeze restricţiile: respectarea distanţării, spălatul pe mâini şi purtarea măştii, dar şi izolarea bolnavilor.

"Dacă principiile elementare nu sunt urmate, această pandemie va merge într-o singură direcţie, din rău în mai rău", a asigurat Ghebreyesus.

OMS a recunoscut că ”apar dovezi” că noul coronavirus se transmite prin aer

"Vreau să fiu sincer cu voi: nu va fi cale de întoarcere la vechea normalitate într-un viitor previzibil", a subliniat el.

12,9 milioane de cazuri diagnosticate

Mai mult de 12.927.000 de cazuri de infecţie au fost oficial diagnosticate în 196 de ţări şi teritorii de la începutul epidemiei, dintre care 6.905.200 sunt astăzi considerate vindecate.

Statele Unite, care au recenzat primul deces din cauza coronavirusului la începutul lui februarie, este cea mai afectată ţară în privinţa numărului de decese, urmată de Brazilia.

OMS îndeamnă țările afectate de COVID să se trezească la realitate. Tătaru: Mesajul e valabil și pentru politicieni

"Epicentrul virusului se află tot pe continentul american, unde mai mult de 50% dintre cazuri au fost înregistrate în lume", a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pandemia de coronavirus a provocat 569.135 de morţi în lume de când biroul OMS din China a anunţat apariţia unui nou virus la sfârşitul lui decembrie, potrivit unui bilanţ stabilit, luni, ora 11.00 GMT, de AFP din surse oficiale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇