O țară membră NATO reintroduce serviciul militar obligatoriu

O țară membră NATO reintroduce serviciul militar obligatoriu

Parlamentul leton a votat miercuri reintroducerea serviciului militar obligatoriu pentru bărbaţii eligibili începând de anul viitor, invocând riscuri pentru securitatea regională, în contextul războiul lansat de Rusia contra ţării vecine Ucraina.

Serviciul militar obligatoriu se va aplica bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, informează AFP.

”Serviciul de apărare a statului este răspunsul nostru la noua ameninţare geopolitică”, a declarat ministrul leton al Apărării, Inara Murniece, în faţa deputaţilor, înaintea votului.

ADVERTISING

”De la invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia, noi nu putem asigura protecţia Letoniei decât prin soluţii defensive complexe, care includ nu doar sisteme de arme, dar şi pregătirea unei mari părţi a societăţii pentru o acţiune militară”, a adăugat Murniece.

Letonia eliminase serviciul militar obligatoriu după aderarea sa la NATO în 2004.

Începând din 2007, armata letonă este alcătuită din militari de carieră şi din voluntari ai Gărzii Naţionale care servesc în infanterie part-time, la sfârşitul săptămânii.

ADVERTISING

Ţara baltică, ce are o populaţie de sub 2 milioane de locuitori şi frontiere şi cu Rusia şi Belarus, nu se bazează în prezent decât pe 7.500 de militari şi membri ai Gărzii Naţionale, susţinuţi de 1.500 de soldaţi din alte state NATO.

Pentru a intra în vigoare, noua lege trebuie să fie promulgată de către preşedintele Egils Levits.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇