O manifestație pro-Palestina a fost înnăbușită la Paris cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene (Video)

O manifestație pro-Palestina a fost înnăbușită la Paris cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene (Video)

O manifestaţie de susținere a poporului palestinian s-a încheiat cu violenţă, joi seara, la Paris.

Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa un protest care a fost declarat interzis, după ce ministrul de Interne a precizat că astfel de adunări sunt „susceptibile de a genera perturbări ale ordinii publice”, transmite Reuters.

În ciuda interdicției, câteva mii de manifestanți pro-palestinieni s-au adunat în centrul Parisului, în grupuri separate, pe care forțele de poliție au încercat să le împiedice să se unească, dar fără folos.

Au folosit tunuri cu apă.

Manifestanţii au strigat „Israelul ucide” și „Macron complice”, despre președintele francez Emmanuel Macron, care a condamnat atacul grupării palestiniene Hamas și și-a exprimat solidaritatea cu Israelul.

ADVERTISING

13 cetățeni francezi au fost uciși în atacurile Hamas asupra Israelului în weekend. Alți 17, inclusiv copii, sunt dați dispăruți. Se crede că sunt ținuți ostatici în Gaza.

„Trăim într-un stat de drept, o țară în care avem dreptul să luăm atitudine și să demonstrăm. Este nedrept să interzici pentru o parte și să autorizezi pentru cealaltă parte, iar acest lucru nu reflectă realitatea din Palestina”, a declarat Charlotte Vautier, o angajată de 29 de ani la o organizație non-profit.

La începutul acestei săptămâni, Hamas a făcut apel la proteste în întreaga lume musulmană pentru a-i susține pe palestinienii din Gaza.

Două manifestații pro-palestiniene din Paris fuseseră deja interzise, joi, de teama unor violenţe, când ministrul de Interne, Gerald Darmanin, le-a spus prefecților din toată ţara să interzică toate manifestațiile pro-palestiniene.

”Organizarea acestor manifestaţii interzise va conduce la arestări”, a avertizat el.

ADVERTISING

Ministrul le-a transmis acest consemn prefecţilor printr-o telegramă pe care AFP scrie că a consultat-o.

Gérald Darmanin prezintă în document lista unor ”consemne stricte” pe care prefecţii sunt obligaţi să le aplice.

Ministerul declară AFP că arestările vizează ”organizatorii şi pe cei care creează probleme”.

Prefecturile mai multor oraşe din Franţa au interzis adunările de susţinere a poporului palestinian, după atacul Hamas din weekend. Unele manifestaţii au avut loc, în pofida acestor interdicţii, de exemplu miercuri seara la Nantes, Nîmes şi Bordeaux.

Franța găzduiește una dintre cele mai mari populații musulmane și evreiești din Europa, iar conflictul din Orientul Mijlociu poate stârni tensiuni. Ministrul Darmanin a spus că Guvernul a luat măsuri pentru a întări efectivele de poliție din zonele evreiești, inclusiv școli și sinagogi.

ADVERTISING

De la atacul Hamas din Gaza de sâmbătă, poliția franceză a arestat mai mult de 20 de persoane în legătură cu zeci de acte antisemite, inclusiv hărțuirea copiilor evrei de către colegii de la școală, a anunțat miercuri Guvernul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇