SUA: O fetiţă de 10 ani, victimă a unui viol, obligată să călătorească în alt stat pentru dreptul la avort

SUA: O fetiţă de 10 ani, victimă a unui viol, obligată să călătorească în alt stat pentru dreptul la avort

O fetiţă de 10 ani care a fost victima unui viol a fost forțată să călătorească din Ohio în statul vecin Indiana, pentru a avea dreptul la avort. Cazul ei a evidențiat impactul șocant al hotărârii Curții Supreme din SUA, care a anulat la nivel naţional garanţia femeilor şi fetelor că pot avorta.

Copila însărcinată în șase săptămâni era neeligibilă pentru avort în propriul ei stat, relatează The Guardian.

Dr. Caitlin Bernard, un medic ginecolog din Indianapolis, povesteşte cum a primit un apel de la un coleg medic din Ohio care tratează victimele abuzului asupra copiilor. Legislatorii din Indiana nu au interzis sau restricționat încă avortul, dar probabil că vor face acest lucru curând, atunci când o sesiune specială a congresului statului se va întruni la sfârșitul acestei luni.

ADVERTISING

Medicii care fac avorturi, aşa cum este dr Bernard, au văzut o creștere semnificativă a numărului de paciente care vin la clinicile lor din statele vecine, unde astfel de proceduri sunt acum restricționate sau interzise.

„Este greu de imaginat că în doar câteva săptămâni nu vom mai putea oferi această procedură pacientelor”, a spus dr. Bernard.

Dar politicienii nu dau înapoi, nici în faţa unui astfel de caz

Cazul fetiței de 10 ani a pus într-o poziţie dificilă politicienii anti-avort.

Un exemplu este Kristi Noem, guvernatorul republican din Dakota de Sud, menționată ca potențial candidat la vicepreşedinţie alături de Donald Trump în 2024. Ea a declarat duminică pentru CNN că este „incredibil” că „nimeni nu vorbește despre individul pervers, oribil și deranjat care a violat un copil de 10 ani”.

ADVERTISING

Avorturile sunt considerate infracţiune acum în Dakota de Sud „cu excepția cazului în care medicii consideră că efectuarea procedurii este necesară pentru a salva viața femeii însărcinate”.

Cazurile de incest și viol nu reprezintă o excepție.

La CNN, moderatoarea a insistat ca politiciana să spună dacă este corect ca o fetiţă violată la 10 ani să trebuiască să treacă granițele statului pentru un avort legal. Evitând întrebarea, Noem a spus că violul copiilor este „o problemă pe care instanța supremă a cântărit-o…”, adăugând că publicul ar trebui să „se adreseze acelor persoane bolnave [care] fac asta copiilor noștri”.

ADVERTISING

Întrebată dacă ar încerca să schimbe legea dacă ar avea loc un caz similar în statul ei, Noem a răspuns: „Nu cred că o situație tragică ar trebui perpetuată de o altă tragedie”.

Întrebată dacă fata ar trebui să păstreze copilul, Noem a răspuns că „fiecare viață – fiecare viață este prețioasă. Această tragedie este îngrozitoare. Dar, în Dakota de Sud, legea de astăzi este că avorturile sunt ilegale, cu excepția cazului când viața mamei e în pericol.”

A fost haos în SUA, după ce Curtea Supremă a decis că avortul nu mai e un drept


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇