O condamnată din Trofeul Calităţii, fugită acum 10 ani din ţară, scapă de pedeapsă fix când a fost găsită

O condamnată din Trofeul Calităţii, fugită acum 10 ani din ţară, scapă de pedeapsă fix când a fost găsită

Tribunalul Bucureşti a admis, luni, o contestaţie la executare depusă de Diana Gasparovici, condamnată în urmă cu 10 ani alături de Adrian Năstase în dosarul „Trofeul calităţii”, pe motiv că fapta reţinută în sarcina acesteia s-a prescris.

În iunie 2012, Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată definitiv la 5 ani închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul în care Adrian Năstase a primit atunci o condamnare de doi ani.

Diana Gasparovici a reuşit să fugă din România înainte de a aflarea sentinţei şi timp de zece ani autorităţile române nu au reuşit să o depisteze.

Abia în luna iunie a acestui an, Poliţia Română a anunţat că Diana Gasparovici a fost depistată în localitatea Forslov din Suedia.

Tot în luna iunie, Diana Gasparovici a depus prin avocaţii săi la Tribunalul Bucureşti o contestaţie la executare, iar un magistrat a decis că fapta de care era acuzată s-a prescris.

„Constată intervenită prescripţia executării pedepsei de 5 ani închisoare, dispusă prin sentinţa penală nr. 176/30.01.2012, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, definitivă prin decizia penală nr. 160/20.06.2012, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 judecători. Dispune retragerea formelor de executare efectuate în baza MEPI nr. 198/20.06.2012, emis de către Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală”, se arată în decizia tribunalului, care nu este însă definitivă.

Codul de procedură penală stipulează la art. 598 – Contestaţia la executare – alin. (1): „Contestaţia împotriva executării hotărârii penale se poate face în următoarele cazuri: (…) d) când se invocă amnistia, prescripţia, graţierea sau orice altă cauză de stingere ori de micşorare a pedepsei”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇