Nunți și botezuri fără vaccin și test Covid? Curtea de Apel Cluj a anulat restricţia impusă, dar Guvernul va contesta decizia instanţei

Nunți și botezuri fără vaccin și test Covid? Curtea de Apel Cluj a anulat restricţia impusă, dar Guvernul va contesta decizia instanţei

Curtea de Apel Cluj a decis să anuleze o parte hotărârea de guvern care prelungeşte starea de alertă şi condiționează participarea la nunți și alte evenimente de prezentarea unei dovezi a vaccinării sau a unui test PCR, admițând că ar fi discriminatorie.

Printre măsurile anulate în urma apelului făcut de avocații Kapcza Mikolt Krisztina și Marin Gabriel se numără și condițiile de participare la competiții sportive în spații deschise, organizarea de cursuri de instruire și workshopuri sau conferințe, informează portalul Știri de Cluj.

ADVERTISING

Decizia a fost luată ”cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată în minuta Curții de Apel Cluj, aşadar nu este definitivă.

”S-a anulat parțial Hotărârea de Guvern 580/2021 a Guvernului, cu privire la condiționarea participării persoanelor la evenimente sportive, la spectacole, la aniversări particulare, condiționate de prezentarea vaccinării sau unui test negativ.

Argumentele noastre s-au referit, în primul rând, la discriminare și la încălcarea dreptului de opțiune în ceea ce privește vaccinarea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În măsura în care hotărârea ar deveni definitivă, ea își produce efectele față de toată lumea”, a declarat avocatul Kapcza Mikolt Krisztina pentru Antena3.

Noi relaxări pentru nunţi decise azi, dar rămâne condiţia vaccin sau test

Pe de altă parte, azi, la finalul şedinţei de guvern, premierul Florin Cîţu a anunţat unele noi relaxări ale măsurilor antipandemice, odată cu prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile.

Una dintre relaxări se referă la extinderea numărului de persoane care participă la nunți şi botezuri până la 200 în interior.

ADVERTISING

Ulterior, a ieşit la declaraţii şi secretarul de stat Raed Arafat, care a adăugat că la nunți şi botezuri este obligatorie ”asigurarea a 2 metri pătrați (de persoană) și cu condiția ca participanții să fie vaccinați, testați sau trecuți prin boală”.

Cîțu a fost întrebat în ce măsură decizia Curții de Apel Cluj, care a anulat parțial HG vizând condiționarea participării la evenimente de dovada vaccinării, va schimba sau va influența politica măsurilor de relaxare.

Nu va schimba, nu va influența. Vom ataca această decizie și sperăm că vom câștiga”, a răspuns premierul.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇