Bază NATO din Germania, în stare de alertă UPDATE

Bază NATO din Germania, în stare de alertă <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

NATO a crescut azi noapte nivelul de securitate la baza sa aeriană din Geilenkirchen, în vestul Germaniei, din cauza unei „potenţiale ameninţări”.

Poliţia a făcut verificări vineri, iar majoritatea angajaţilor bazei au fost trimişi acasă, relatează AFP.

NATO a luat această decizie ”în baza unor informaţii de la serviciile de informaţii”. Toţi angajaţii ”neesenţiali au fost trimişi acasă, ca măsură de precauţie”.

”Securitatea personalului nostru este prioritatea noastră absolută. Operaţiunile continuă aşa cum s-a prevăzut”, se arată în comunicatul NATO.

ADVERTISING

Poliţia din Koln, un oraş situat la aproximativ 80 km de bază, contactată de AFP, a precizat vineri că se află la faţa locului. ”Intervenţia continuă la ora actuală”, a răspuns în scris un purtător de cuvânt, refuzând să ofere ”detalii despre intervenţie, din cauză că ancheta este în curs”.

”Forţele de intervenţie ale poliţiei susţin în prezent măsuri de protecţie coordonate de către Poliţia Militară în jurul bazei aeriene a NATO”, a adăugat el.

UPDATE NATO reduce nivelul de securitate

După amiază, NATO a anunţat că a redus nivelul de securitate pentru baza Geilenkirchen, relatează Reuters.

ADVERTISING

„Nivelul de securitate la baza aeriană NATO Geilenkirchen a revenit la Bravo+”, a declarat NATO pe X. ”Ridicarea temporară la nivelul Charlie a fost o măsură de precauţie pentru a minimiza riscul potenţial pentru organizaţia şi personalul nostru. Toate operaţiunile programate se desfăşoară conform planificării”, a transmis NATO.

Nivelul de securitate Charlie este definit astfel: „A avut loc un incident sau au fost primite informaţii care indică faptul că o formă de acţiune teroristă împotriva organizaţiilor sau personalului NATO este foarte probabilă”.

ADVERTISING

NATO nu a oferit detalii cu privire la natura ameninţării.

Charlie este a doua cea mai înaltă dintre cele patru stări de alertă, cu un nivel peste Bravo+, definită ca „o ameninţare sporită şi mai previzibilă de atac terorist, care poate viza instalaţiile şi personalul NATO”.

Amenințări repetate

NATO exploatează din 1980 baza aeriană de la Geilenkirchen, în landul Renania de Nord-Westfalia, situată în apropierea frontierei cu Olanda, în care sunt staţionate avioane de recunoaştere de tip AWACS.

Este a doua oară când o bază în care staționează flota de avioane de supraveghere AWACS a NATO își întărește securitatea. Săptămâna trecută, o bază militară din apropiere de Köln a fost închisă pentru a investiga suspiciuni de sabotare a apei, după descoperirea unei găuri în gardul din apropierea instalațiilor de stocare a apei potabile.

Rezultatele testelor au arătat până la urmă că apa de la robinet nu era contaminată, a anunţat armata germană (Bundeswehr).

Alianța Nord-Atlantică avertizase anterior cu privire la amenințările din partea Rusiei, care ar putea include acte de sabotaj și atacuri cibernetice.

În iunie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirma că alianța militară occidentală observă că amenințările urmează un anumit tipar, atacurile recente fiind rezultatul intensificării activității serviciilor secrete ruse.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇