New York Times: Armata americană a ascuns două atacuri aeriene care au ucis zeci de femei şi copii, în Siria

New York Times: Armata americană a ascuns două atacuri aeriene care au ucis zeci de femei şi copii, în Siria

New York Times dezvăluie că armata americană a muşamalizat două atacuri aeriene, care au avut loc în 2019, în Siria, şi care s-au soldat cu moartea a 64 de femei și copii, ceea ce ar putea fi considerată o crimă de război.

Cele două lovituri aeriene consecutive s-au produs în apropierea orașului Baghuz şi au fost comandate de o unitate americană secretă de operațiuni speciale, însărcinată cu operațiuni la sol în Siria, relatează Reuters.

Comandamentul Central al SUA, care a supravegheat operațiunile aeriene americane în Siria, a admis pentru prima dată în această săptămână că aceste atacuri au avut loc și a susţinut că loviturile erau justificate.

ADVERTISING

Într-o declarație de sâmbătă, Comandamentul Central a precizat că 80 de persoane au fost ucise în aceste lovituri, inclusiv 16 luptători ai Statului Islamic și patru civili.

Armata a spus că nu este clar dacă celelalte 60 de persoane ucise sunt civili, pentru că femeile și copiii ar fi putut fi combatanți.

În declarația de sâmbătă, Armata a transmis că loviturile au fost în „legitimă apărare”, proporționale și că „s-au luat măsuri adecvate pentru a exclude prezența civililor”.

"Detestăm pierderea de vieți nevinovate și luăm toate măsurile posibile pentru a le preveni. În acest caz, ne-am auto-raportat și am investigat loviturile conform propriilor noastre dovezi și ne asumăm întreaga responsabilitate pentru pierderea neintenționată de vieți", a precizat Comandamentul Central.

ADVERTISING

Nu poate fi confirmat numărul de civili ucişi, deoarece „mai multe femei înarmate și cel puțin un copil înarmat au fost observaţi” în filmările de la faţa locului, a adăugat comunicatul oficial, care adaugă că majoritatea celor 60 de persoane omorâte erau "probabil" combatanți.

Comandamentul Central a mai relatat că aceste lovituri aeriene au avut loc în timp ce Forțele Democratice Siriene (SDF) erau atacate puternic și în pericol de a fi depășite, iar SDF-ul a raportat zona liberă de civili.

Inspectoratul general al Departamentului Apărării a lansat o anchetă cu privire la incidentul din 18 martie 2019, dar în cele din urmă nu a avut loc niciodată o anchetă amănunțită, independentă, potrivit New York Times.

ADVERTISING

Cotidianul se bazează în afirmaţiile făcute pe documente confidențiale și descrieri ale rapoartelor clasificate, precum și pe interviuri cu personalul direct implicat.

Un avocat al Forțelor Aeriene prezent la centrul de operaţiuni la acel moment a crezut că loviturile erau posibile crime de război și a alertat ulterior Inspectoratul general al Departamentului Apărării și Comisia de Apărare din Senat, când nu s-a luat nicio măsură, adaugă NYT.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇