Netanyahu se întoarce. Majoritatea în Parlament, confirmată oficial

Netanyahu se întoarce. Majoritatea în Parlament, confirmată oficial

Benjamin Netanyahu şi aliaţii săi de dreapta au obţinut majoritatea locurilor în parlamentul israelian la alegerile legislative desfăşurate pe 1 noiembrie, a anunţat joi Comisia Electorală israeliană, transmite AFP.

Cu 32 de mandate pentru partidul Likud al fostului premier Netanyahu, 18 pentru partidele ultrareligioase şi 14 pentru o alianţă a extremei drepte, blocul de dreapta a câştigat 64 de locuri.

Blocul de centru al premierului în exerciţiu Yair Lapid a obţinut 51 de locuri.

Scrutinul s-a derulat pe fondul unei reluări a violenţelor în Cisiordania. Miercuri dimineaţă, armata israeliană a ucis un palestinian care rănise grav un soldat într-un atac la un punct de control.

ADVERTISING

Netanyahu (73 de ani), judecat pentru corupţie, a pierdut puterea în iunie 2021 în favoarea unei coaliţii eterogene reunite de Yair Lapid.

Prezenţa la urne a fost de 71,3%, cea mai ridicată de după 2015, deşi clasa politică se temea de o ''oboseală'' a electoratului în a cincea rundă de alegeri în interval de trei ani şi jumătate.

În sistemul de vot proporţional din Israel, o listă electorală trebuie să obţină un scor de cel puţin 3,25%, respectiv patru mandate, pentru a intra în parlament.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇