Netanyahu susține că se simte excelent după operația la inimă. Iese din spital pentru votul pe reforma judiciară (Video)

Netanyahu susține că se simte excelent după operația la inimă. Iese din spital pentru votul pe reforma judiciară (Video)

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că starea sa de sănătate este excelentă după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale pentru implantarea unui stimulator cardiac şi că intenţionează să fie prezent luni în Parlament pentru un vot de ratificare a unei reforme judiciare foarte importante.

„Continuăm eforturile pentru a completa legislaţia, precum şi eforturile pentru a face acest lucru prin consens, dar în orice caz vreau să ştiţi că mâine dimineaţa eu mă voi alătura colegilor mei din Knesset”, a spus Netanyahu, într-un mesaj video citat de Reuters.

Netanyahu a fost spitalizat în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică pentru a i se implanta un stimulator cardiac, după ce, în urmă cu o săptămână, el fusese internat pentru o noapte în urma unor ameţeli, iar medicii au decis să-l supună unor examene cardiologice extinse.

Prim-ministrul israelian a fost spitalizat după ce la Tel Aviv şi Ierusalim au avut loc sâmbătă manifestaţii masive împotriva reformei judiciare promovate de guvernul său şi care divizează ţara de mai multe luni.

Duminică la prânz au început în Knesset (Parlament) dezbateri pe marginea unei măsuri de reformă ce vizează să anuleze posibilitatea pentru justiţie de a se pronunţa cu privire la ‘caracterul rezonabil’ al deciziilor Guvernului.

Această prevedere va fi supusă apoi la vot în a doua şi a treia lectură. Dacă va fi adoptată, ea va deveni prima componentă majoră a reformei judiciare a guvernului Netanyahu.

ADVERTISING

Anunţul operaţiei

Netanyahu a făcut anunţul că va fi operat sâmbătă seara.

"În urmă cu o săptămână mi s-a montat un dispozitiv de monitorizare. Acel dispozitiv a emis un semnal sonor în această seară şi a spus că trebuie să primesc un stimulator cardiac şi că trebuie să fac acest lucru deja în această noapte", a transmis premierul Netanyahu, într-o înregistrare video difuzată de biroul său.

"Mă simt foarte bine, dar trebuie să îmi ascult medicii", a adăugat Netanyahu, care are 73 de ani.

În înregistrarea video, el stătea în picioare şi zâmbea.

Ministrul Justiţiei, Yariv Levin, a fost cel care i-a ţinut locul în timpul procedurii, a precizat biroul lui Netanyahu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Premierul a fost supus procedurii la Centrul Medical Sheba din Tel HaShomer.

Starea de sănătate a lui Benjamin Netanyahu este bună după intervenţia chirugicală, a anunțat duminică dimineață centrul medical. El va rămâne sub supraveghere medicală în secţia de cardiologie.

A fost spitalizat din cauza "caniculei"

Netanyahu fusese spitalizat acolo cu o săptămână înainte, în noaptea de 15 iulie, pentru ceea ce el a spus că a fost o deshidratare în urma unei vacanţe la Marea Galileii în timpul căreia nu s-a protejat corespunzător de caniculă.

La 16 iulie, spitalul a confirmat diagnosticul iniţial de deshidratare şi a declarat că testele suplimentare care au implicat un monitor holter subcutanat au constatat că Netanyahu este "în deplină sănătate cardiacă", dar dispozitivul va permite echipei sale medicale să continue să-i monitorizeze starea de sănătate.

ADVERTISING

Netanyahu se confruntă cu o criză internă în cel de-al şaselea său mandat de prim-ministru, un record, în contextul în care protestele faţă de presiunile coaliţiei sale naţionalist-religioase pentru schimbări în justiţie au luat din nou amploare.

Zeci de mii de israelieni au mărşăluit sâmbătă la Ierusalim în speranţa de a obţine sprijin împotriva revizuirii sistemului judiciar şi s-au adunat în faţa Parlamentului înainte de votul aşteptat asupra proiectului de lege care ar limita unele dintre puterile Curţii Supreme.

Criticii se tem că modificările judiciare urmăresc să limiteze independenţa Curţii în condițiile în care Netanyahu este judecat pentru corupţie. Netanyahu spune că reformele ar asigura echilibrul puterii în stat.

Demersul Guvernului a contribuit la tensionarea relaţiilor cu Statele Unite şi a dus la creşterea violenţelor israeliano-palestiniene. Washingtonul l-a îndemnat pe Netanyahu să caute acorduri largi cu privire la orice reformă judiciară.

În înregistrarea video de sâmbătă seara, Netanyahu a sugerat că s-ar putea ajunge la un acord de ultim moment.

Ales pentru prima dată în fruntea guvernului în 1996, Netanyahu a fost un premier dinamic, dar a stârnit controverse. El a condus o revoluţie a pieţei libere în Israel, manifestând în acelaşi timp neîncredere faţă de procesul de pace cu palestinienii susţinut la nivel internaţional şi faţă de negocierile purtate de puterile mondiale pentru a limita programul nuclear iranian.

La începutul lunii octombrie, cu câteva săptămâni înainte de a câştiga alegerile naţionale, Netanyahu s-a îmbolnăvit în timpul postului evreiesc de Yom Kippur şi a fost spitalizat pentru scurt timp.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇