Navalnîi a fost transferat într-o colonie penitenciară. Oficial rus: Nu e nicio ameninţare la viaţa sau sănătatea sa

Navalnîi a fost transferat într-o colonie penitenciară. Oficial rus: Nu e nicio ameninţare la viaţa sau sănătatea sa

Şeful Serviciului federal al penitenciarelor din Rusia (FSIN), Aleksandr Kalaşnikov, a confirmat vineri că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost transferat din închisoarea „Matrosskaia Tişina” din Moscova într-un centru de detenţie din ţară unde urmează să-şi ispăşească pedeapsa de doi ani şi jumătate de închisoare, relatează Reuters, RIA Novosti şi AFP.

„El a fost transferat la locul unde ar trebui să fie prin decizia tribunalului”, a declarat Aleksandr Kalaşnikov, citat de agenţiile ruse de presă, adăugând că nu există „nicio ameninţare la viaţa sau sănătatea” opozantului rus în colonia unde a fost transferat.

ADVERTISING

Kalaşnikov nu a precizat unde a fost dus exact Aleksei Navalnîi, conform RIA Novosti. Nu este clar dacă opozantul rus este încă pe drum spre locul nou de detenţie sau a ajuns deja.

Vadim Kobzev, avocatul lui Navalnîi, a declarat joi că acesta a fost mutat într-un loc necunoscut, iar rudele sale nu au fost înştiinţate unde a fost dus.

Navalnîi, cea mai critică voce la adresa Kremlinului din tabăra opoziţiei ruse, a fost arestat la 17 ianuarie la revenirea sa în Rusia din Germania, unde a primit îngrijiri după ce fusese otrăvit în august cu agent neurotoxic Noviciok de uz militar.

ADVERTISING

El a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare, în apel, de un tribunal din Moscova pentru încălcarea condiţiilor de eliberare în urma unei condamnări cu suspendare în 2014 într-un caz de deturnare de fonduri, despre care opozantul susţine că a fost orchestrat de autorităţi.

Încă înainte de pronunţarea sentinţei în apel, CEDO ceruse autorităţilor ruse eliberarea imediată a opozantului rus, argumentând că există riscuri pentru viaţa sa în închisoare. Moscova a respins solicitarea CEDO, acuzând instanţa de la Strasbourg de ingerinţă în afacerile interne.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇