Naufragiul din apele Greciei ar putea fi una dintre cele mai mari tragedii de acest gen. La bord erau până la 100 de copii

Naufragiul din apele Greciei ar putea fi una dintre cele mai mari tragedii de acest gen. La bord erau până la 100 de copii

Salvatorii au continuat operaţiunile de căutare, joi, în largul coastelor de sud ale Greciei, în urma naufragiului care a ucis cel puţin 78 de imigranţi.

În timp ce speranţele de supravieţuire sunt tot mai mici, cresc temerile că sute de persoane, inclusiv zeci de copii, aflaţi în cala vasului supraaglomerat, s-ar putea să se fi înecat, ceea ce ar face să fie una dintre cele mai mari tragedii de acest gen din Europa, relatează BBC şi AFP.

Între 400 şi 750 de persoane s-ar fi aflat în nava de pescuit care plecase din portul libian Tobruk şi care s-a răsturnat şi s-a scufundat miercuri dimineaţa devreme, în ape adânci, la aproximativ 80 km de oraşul Pylos, situat pe coasta sudică a Greciei.

ADVERTISING

Cel puţin 78 de persoane au fost deja confirmate ca fiind moarte în urma dezastrului, iar autorităţile elene au declarat că 104 supravieţuitori au fost aduşi la ţărm. Restul oamenilor de la bord - posibil câteva sute de persoane - sunt dispăruţi, iar supravieţuitorii spun că printre ei s-ar fi aflat până la 100 de copii.

Două nave de patrulare, o fregată a marinei, trei elicoptere şi alte nouă nave continuau să inspecteze apele la vest de coasta Peloponezului, una dintre cele mai adânci zone ale Mediteranei.

Cel puţin 11 persoane au fost arestate, inclusiv mai mulţi egipteni, fiind suspectate de trafic de persoane, a relatat televiziunea greacă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Paza de coastă a fost criticată pentru că nu a intervenit mai curând, dar autorităţile spun că ofertele lor de ajutor au fost refuzate. Ambarcaţiunea se îndrepta spre Italia când s-a scufundat.

Imaginile au arătat punţile pline de oameni, dar relatările despre un număr mare de femei şi copii în cala navei au venit de la medicii care au tratat supravieţuitorii, în majoritate bărbaţi. Medicul principal de la Spitalul General din Kalamata a declarat pentru BBC că pe navă se aflau până la 100 de copii.

ADVERTISING

"Supravieţuitorii ne-au spus că erau copii în cala navei. Copii şi femei", a declarat doctorul Manolis Makaris, şeful secţiei de cardiologie. El a spus că doi pacienţi i-au dat cifre estimative. "Unul mi-a spus despre 100 de copii, celălalt despre 50, aşa că nu ştiu care este adevărul - dar sunt mulţi", a adăugat el.

Toate cele 104 persoane salvate sunt de sex masculin. Cei mai mulţi supravieţuitori sunt sirieni (47), egipteni (43), precum şi 12 pakistanezi şi doi palestinieni, potrivit autorităţilor elene.

Dr. Makaris crede că până la 600 de persoane ar fi putut muri în dezastru. "Numărul tuturor persoanelor care se aflau pe vas a fost de 750 de persoane. Acesta este numărul pe care toată lumea mi l-a spus", a declarat el.

Familiile unor copii egipteni dispăruţi i-au trimis fotografii, în speranţa că el îi va recunoaşte după ce îi va trata.

Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Ilias Siakantaris, a declarat că nu se ştie câte persoane se aflau în cală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇