NATO nu reprezintă o amenințare pentru Belarus, dar își apără aliații

După ce președintele bielorus Aleksandr Lukaşenko a acuzat intervenții străine în Belarus, țară care se confruntă cu proteste de amploare, după un scrutin prezidențial fraudat, NATO dă asigurări că nu și-a întărit prezența militară la frontieră.

citizen

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord spune căp acuzațiile în acest sens sunt "nefondate", dar că NATO e pregătită să își apere aliații.

"Orice afirmaţie referitoare la întărirea prezenţei NATO la frontiera cu Belarus este nefondată.

După cum am mai spus clar, NATO nu reprezintă nicio ameninţare pentru Belarus sau pentru orice altă ţară şi nu există nicio întărire militară în regiune", a subliniat purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Oana Lungescu, într-un comunicat.

Alianţa Nord-Atlantică a adăugat că se află într-o poziţie "strict defensivă".

"Rămânem vigilenţi, pregătiţi să descurajăm orice agresiune şi să ne apărăm aliaţii. Îndemnăm Minskul să dea dovadă de un respect total al drepturilor fundamentale", a adăugat aceasta.

La rândul său, Polonia a calificat declaraţiile liderului bielorus ca "propagandă a regimului", în timp ce preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a vorbit despre "declaraţii complet nefondate despre ameninţări externe imaginare".

citizen

Citește și:

citizen

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇