Mutări majore la Londra: Premierul demite ministrul de Interne, iar David Cameron revine în Guvern

Mutări majore la Londra: Premierul demite ministrul de Interne, iar David Cameron revine în Guvern

Premierul de la Londra a făcut două mutări majore în guvernul său.

Rishi Sunak a demis-o pe Suella Braverman, din funcţia de ministru de Interne, funcţie pe care o va prelua James Cleverly. Acesta din urmă pleacă de la Ministerul de Externe, iar în locul său vine fostul premier britanic David Cameron, care astfel îşi face revenirea pe prima scenă politică a Marii Britanii.

James Cleverly a făcut deja şi o primă declaraţie: "Este o onoare să fiu numit ministru de Interne. Scopul este clar. Treaba mea este să țin oamenii din această țară în siguranță.”

ADVERTISING

Cine este David Cameron

În schimb, întoarcerea unui fost prim-ministru la masa Cabinetului are valoare simbolică pentru premier. Rishi Sunak speră probabil că astfel el şi guvernul său vor fi, în sfârşit, remarcați, scrie BBC.

„Ne confruntăm cu un set descurajant de provocări internaționale, inclusiv războiul din Ucraina și criza din Orientul Mijlociu. În această perioadă de schimbări globale profunde, rareori a fost mai important ca această țară să stea alături de aliații noștri, să se consolideze parteneriatele și să ne asigurăm că vocea noastră este auzită”, este prima declaraţie postată pe reţelele sociale de noul ministru Cameron.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În ultimii șapte ani, David Cameron şi-a scris memoriile și s-a implicat în afaceri, inclusiv în Greensill Capital. Firma s-a prăbușit, după ce anterior Cameron a contactat în mod repetat miniștri în 2020 pentru a face lobby pentru compania sa.

Biroul lui Sunak a precizat că regele Charles a fost de acord să i se dea un loc în Camera Lorzilor lui Cameron, care astfel îi permite să se întoarcă în Guvern ca ministru, deși nu mai este membru ales al parlamentului britanic.

David Cameron, 57 de ani, a fost premierul Marii Britanii între 2010 și 2016. El a demisionat după ce s-a aflat rezultatul la referendumul pentru Brexit, când Marea Britanie a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană.

ADVERTISING

De ce a fost dată afară Suella Braverman

Rishi Sunak a demis-o pe Suella Braverman, după ce ministrul de Interne a criticat modul în care Poliţia a gestionat marşul pro-palestinian de sâmbătă. Premierul a fost presat de deputaţi din Opoziţie, dar şi de propriii săi colegi conservatori, care cereau demisia ministrului.

Suella Braverman l-a sfidat săptămâna trecută pe Rishi Sunak într-un articol în care acuza Poliţia de ”standarde duble” în gestionarea protestelor.

Cel puţin 150 de persoane au fost arestate sâmbătă, după ciocniri între contramanifestanţi de extremă dreapta şi Poliţie, care încerca să-i ţină la distanţă de sutele de mii de oameni care participau la o manifestaţie pro-palestiniană.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇