Cum s-a sfârşit povestea pentru beluga din Sena (Video)

Cum s-a sfârşit povestea pentru beluga din Sena (Video)

O belugă (delfinul alb), de 800 de kilograme, aflată în pericol după ce s-a rătăcit în Sena, a fost extrasă din apele fluviului, miercuri dimineaţă, în cadrul unei ample tentative de salvare, care a durat 6 ore.

Beluga complet albă a înotat aproape 100 km spre Paris, înainte ca autorităţile locale să o izoleze într-o ecluză de mari dimensiuni. Pentru că nu mâncase de ceva vreme, beluga era foarte slăbită. În mod normal, ar trebui să aibă 1.200 kg.

Oamenii voiau să o ducă într-un camion frigorific, până în Normandia, unde să fie plasată într-un bazin cu apă sărată.

ADVERTISING

Deşi prima etapă a operaţiunii de salvare s-a dovedit un succes, totuşi, beluga nu a supravieţuit transportului, transmite BBC.

Mai exact, autoritățile franceze au anunțat că s-a luat decizia eutanasierii, pentru că starea animalului era precară și suferea “în mod evident".

Ce căuta beluga pe Sena?

Această specie de cetacee trăieşte de obicei în apele de coastă din zona arctică. Experții sunt încă nedumeriți cum a reușit animalul să se rătăcească atât de departe la sud de habitatul său natural.

Beluga se aventurează ocazional în sud, toamna, pentru a se hrăni pe măsură ce se formează gheață, dar este rar ca ele să călătorească atât de departe.

ADVERTISING

Potrivit Observatorului Pelagis din Franța, care este specializat în mamifere marine, cea mai apropiată populație de beluga se află în largul arhipelagului Svalbard, la nord de Norvegia, la 3.000 km de Sena.

Dar povești similare nu sunt nemaiauzite. La sfârşitul lunii mai, o orcă grav bolnavă a înotat zeci de kilometri în amonte pe Sena şi a murit din cauze naturale, după mai multe încercări eşuate de a o ghida înapoi spre mare.

În septembrie 2018, o altă belugă a fost zărită în Tamisa, la est de Londra, timp de câteva zile, cea mai sudică apariţie pe coastele britanice.

ADVERTISING

Și în 2019 o balenă moartă a fost găsită în Tamisa, lângă Gravesend.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇