Au apărut şi primele imagini cu momentul în care autocarul din Grecia lovește bariera de la Pasajul Unirii.
Este vorba despre imagini surprinse de o cameră de supraveghere de pe bulevard.
În filmare se vede că accidentul s-a petrecut la ora 14:21. Autocarul intră sub bariera de metal, însă instalația de aer condiţionat de pe acoperiș acroșează bara de protecție, care foarte uşor cade peste plafon, strivind pasagerii.
Mai multe maşini opresc, iar şoferii încearcă să ofere ajutor răniților, iar unii ajută la devierea traficului.
Conform unor informații din anchetă citate de Gândul, șoferul ar fi intrat în limitatorul de viteză cu 60 km/h.
Ce spune avocatul şoferului
ProTV a vorbit cu avocatul şoferului, care a precizat că grecul nu mai are dreptul acum să conducă pe teritoriul României, dar oricum s-a întors deja la el în ţară, fiind obligat să se prezinte aici când îl cheamă anchetatorii. Şoferul are 52 de ani şi peste 20 de ani de experienţă. A fost inclusiv șofer pe un autobuz școlar şi nu a mai avut evenimente rutiere neplăcute până acum.
"Era psihologic vorbind, dărâmat. I-am recomandat să folosim dreptul la tăcere, pentru că orice declară se putea folosi și împotriva lui, lucru care s-a și consemnat", spune avocatul Alecsandru Mateescu.
Autocarul schimbase banda cu puţin timp înainte de impact și evitase practic presemnalizarea cu lanțuri pentru înălțimea maximă permisă în pasaj.
"Din direcția Mărășești - Piața Unirii, nu era o linie continuă cu alb. Ca atare, nu îi putem imputa lui că a luat-o la stânga, pentru că l-a condus GPS-ul. Și a avut de ales într-o fracțiune de secundă dreapta sau stânga și a ales stânga, din nefericire. Eu zic ceasul rău. A frânat imediat, că au un sistem de frânare rapidă, dar s-a prăbușit imensitatea aia și a rupt autocarul în două", susţine avocatul.
Şi pentru că s-a scris în presă că era obosit, avocatul a declarat contrariul. Şoferul a început să conducă la Salonic, dar nu era obosit pentru că ar fi condus cum prevede legea, cu pauze de odihnă.
Avocatul a cerut autorităților locale să prezinte autorizația de construcție a limitatorului de înălțime și omologarea de 3,5 metri.
„Cu privire la semnalizarea rutieră din zona Pasajului Unirii, menționăm că Brigada Rutieră a Capitalei a solicitat Administrației Publice Locale, la scurt timp după redeschiderea Pasajului Unirii, suplimentarea semnalizării rutiere, în scopul preîntâmpinării producerii de evenimente rutiere. Măsurile au fost implementate la sfârșitul lunii octombrie și au constat în instalarea unor console metalice flexibile, marcaje rutiere tip pictogramă cu semnificația «accesul interzis vehiculelor cu înălțimea mai mare de 3,5m»”, a transmis Brigada Rutieră, după accident.
Autocarul transporta 48 de persoane. Un turist de 50 de ani a murit în accident, iar alte 21 de persoane au fost duse la 4 spitale din Bucureşti. Între timp, unii dintre răniți au fost externați şi au plecat înapoi în Grecia.