Mircea Cărtărescu a câștigat Premiul FIL de Literatură în Limbi Romanice

Mircea Cărtărescu a câștigat Premiul FIL de Literatură în Limbi Romanice

Scriitorul şi eseistul român Mircea Cărtărescu a câştigat Premiul FIL de Literatură în Limbi Romanice, ediţia 2022, a anunţat luni în Mexic Antonio Sáez Delgado, purtător de cuvânt al juriului.

Cărtărescu a fost ales dintre 80 de candidaturi în şapte limbi „pentru proza sa imaginativă şi orbitoare”, a spus Sáez Delgado la o conferinţă de presă în oraşul mexican Guadalajara.

Juriul a apreciat că el „este un scriitor multilateral de stil maximalist care se inserează deplin în tradiţia literaturii mondiale, interpelându-şi de la oniric şi până la existenţial cititorii şi criticii din întreaga lume”.

ADVERTISING

Premiul, dotat cu suma de 150.000 de dolari, va fi înmânat pe 26 noiembrie la inaugurarea celei de 36-a ediţii a Târgului Internaţional de Carte (FIL) din Guadalajara, considerat cel mai important târg de carte al lumii editoriale hispanice.

Este a doua oară când un scriitor de limba română este recompensat cu Premiul FIL de Literatură în Limbi Romanice. Primul a fost Norman Manea în anul 2016.

Noua reușită vine după ce, în urmă cu doar câteva zile, Cărtărescu a devenit Doctor Honoris Causa al Universității Internaționale Menendez Pelayo (UIMP) din Santander, Spania (foto articol).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇