Mimi Reinhard, secretara care a tipărit celebra ”listă a lui Schindler”, a murit la 107 ani

Mimi Reinhard, secretara care a tipărit celebra ”listă a lui Schindler”, a murit la 107 ani

Mimi Reinhard, secretară în biroul lui Oskar Schindler și cea care a dactilografiat lista cu numele evreilor ce aveau să fie salvaţi de la exterminare, a murit în Israel, joi, la vârsta de 107 ani.

Mimi Reinhard a fost unul dintre cei 1.200 de evrei salvaţi de către germanul Oskar Schindler.

Dactilografa s-a născut în Viena în 1915 şi s-a mutat apoi în Cracovia, Polonia, înainte de începerea celui De-al Doilea Război Mondial. Când naziştii au invadat Polonia în 1939, femeia a ajuns într-un ghetou, iar apoi, în 1942, a fost trimisă într-un lagăr de concentrare din Plaszow.

ADVERTISING

Doi ani mai târziu, scria, la maşină, numele evreilor care aveau să fie transferaţi la fabricile lui Schindler.

Mimi Reinhard, Schindler's list typist, dies at 107 https://trib.al/YSbaXUx

Publicată de WSAV News 3 On Your Side pe Luni, 11 aprilie 2022

„Nu ştiam că lista era ceva atât de important”, a spus Mimi Reinhard unui jurnalist evreu, în 2008. Mai apoi, avea să treacă pe listă chiar numele ei, alături de datele a încă doi prieteni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Deşi lucra cu Schindler, femeia îşi amintea că nu avea prea multe discuţii cu omul de afaceri. „Era un bărbat fermecător, foarte sociabil. Ne trata frumos”.

După terminarea războiului, Mimi Reinhard s-a mutat în Statele Unite, unde a trăit până în 2007, când a decis să se stabilească în Israel.

Filmul „Lista lui Schindler” (1993) al lui Steven Spielberg portretizează, într-un mod emoţionant, povestea omului de afaceri.

Watching that movie in high school has stuck in my soul. It hurts my heart even more to know we did that to Asians here...

Publicată de JR Wilde pe Luni, 11 aprilie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇