Documentarul „Mauthausen - două vieți”, difuzat în premieră cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Poster-MAUTHAUSEN-DOUA-VIETI

Mauthausen este numele unuia dintre cele mai înfiorătoare lagăre ale sistemului de exterminare nazist. Punând faţă în faţă două perspective diferite şi elemente noi de arhivă, documentarul austriac „Mauthausen – două vieţi” (2020) de Simon Wieland reconstituie viaţa de zi cu zi din această imensă închisoare destinată „duşmanilor politici ai Reichului ce nu mai puteau fi reeducaţi”.

Oferit în premieră în România de către Forumul Cultural Austriac Bucureşti cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie), filmul subtitrat în limba română va putea fi vizionat gratuit online, între 26 ianuarie 2021 şi 24 februarie 2021, pe platforma Vimeo.

ADVERTISING

Acest eveniment este susţinut de Ambasada Israelului la Bucureşti şi de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.

Trailerul şi informaţiile despre film, precum şi instrucţiuni pentru vizionarea lui sunt disponibile aici - https://bit.ly/MauthausenDouaVieti 

Documentarul „Mauthausen – două vieţi” spune povestea a doi martori oculari ai ororilor petrecute în lagărul de concentrare de la Mauthausen (Austria), în timpul regimului nazist – prizonierul Stanisław Leszczyński, originar din Łódź (Polonia), şi Franz Hackl, localnic din Mauthausen, care lucra acolo ca ucenic lăcătuș. Două destine cum nu se poate mai diferite, dar care se aseamănă tulburător în multe privinţe.

ADVERTISING

Într-o abordare sensibilă şi multidimensională, regizorul austriac Simon Wieland schiţează portretele celor doi protagoniști în confruntarea lor cu Mauthausen, simbol important al Holocaustului și, astfel, a ceea ce înseamnă vinovăție și cruzime.

Rezultatul este un documentar puternic și emoționant despre comportamentul uman şi, mai ales, inuman în fața atrocităţilor.

Mauthausen-Doua-Vieti-1
Foto: © CEE Films

„Ceea ce s-a întâmplat atunci e în continuare prezent și azi. Se poate vedea atât pe fețele protagoniștilor, cât şi întipărit în peisaj, în lagăr, în sat. Filmul încearcă să desluşească spiritul acelor locuri prin imagini răscolitoare”, explică regizorul Simon Wieland.

ADVERTISING

Despre Mauthausen-Gusen

Aflat la aproximativ 20 de kilometri de Linz (Austria Superioară), complexul Mauthausen-Gusen a fost unul dintre cele mai mari lagăre de muncă ţările europene ocupate de cel de al treilea Reich.

Conform clasificărilor întocmite de acesta, Mauthausen era şi singurul încadrat la categoria a treia, cea mai dură, care desemna „exterminarea prin muncă” ai celor mai mari inamici ai regimului nazist, rang pe care nu şi l-a pierdut pe toată durata războiului.

Principala caracteristica a lagărului de la Mauthausen era aceea că aici erau deportate, în principal, elitele intelectuale şi sociale ale ţărilor ocupate.

Creat în 1938, în apropierea unei cariere de piatră, complexul Mauthausen-Gusen şi-a crescut capacitatea odată cu înaintarea războiului şi mărirea numărului de deţinuţi, dezvoltându-se ca un ansamblu de peste 40 de lagăre răspândite pe aproape întreg teritoriul Austriei.

Prizonierii erau exploataţi în cariere de materiale de construcţie, uzine de muniţie şi de armament, mine etc.

Lagărul de concentrare de la Mauthausen a fost penultimul eliberat de trupele aliate, pe 5 mai 1945, numărul exact al celor care şi-au pierdut viaţa aici şi în lagărele-satelit fiind estimat la peste 90.000 de persoane (https://www.mauthausen-memorial.org).

Mauthausen-Doua-Vieti-2
Foto: © CEE Films

Simon Wieland (născut în 1963 în Austria de Jos) este regizor, scenarist şi cameraman, cu studii la Universitatea de Film și Televiziune din München.

În 2008 și-a înființat propria societate de producție. Istoria contemporană este principalul său centru de interes, tratând subiecte sensibile sau puţin cunoscute în documentare precum „Lupta noastră. O familie. Trei generații. Nouă războaie.” (Austria 2017), „Nemci ven! Afară cu nemţii! Marşul morţii de la Brno – istoria unei expulzări” (Austria 2015), „Heil Hitler - Vin ruşii! Între svastică și steaua roșie” (Austria 2011).

A lucrat totodată pentru diverse producții de televiziune pentru ORF, 3Sat, NDR, WDR sau ARTE și este laureatul a mai multor premii speciale, având în palmares şi o nominalizare la Premiul German de Film.

„Mauthausen – două vieţi” (2020)

Durata – 70’

Regia Simon Wieland

O producţie Simon Wieland Film în cooperare cu Institutul Austriac pentru Film, ORF (Radioteleviziunea austriacă) şi Regiunea Austriei Superioare.

Credite foto – © CEE Films

Partenerii media ai Forumului Cultural Austriac Bucureşti - https://www.bmeia.gv.at/ro/forumul-cultural-austriac-bucuresti/ 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇