Mii de brazilieni au cerut în stradă demisia preşedintelui Bolsonaro: Sunt 500.000 de persoane ucise de acest guvern (Video)

Mii de brazilieni au cerut în stradă demisia preşedintelui Bolsonaro: Sunt 500.000 de persoane ucise de acest guvern (Video)

Mii de brazilieni au manifestat sâmbătă în toată ţara împotriva preşedintelui Jair Bolsonaro, care este supus de ieri unei anchete, suspectat că nu a luat măsuri în legătură cu o tentativă de corupţie în achiziţionarea de vaccinuri.

„Sunt deja peste 500.000 de persoane ucise de acest guvern ca urmare a politicilor eronate, a ştirilor false, a minciunilor şi acum a acestui scandal absurd de corupţie legat de vaccinuri”, a declarat pentru AFP, la Rio, medicul Patricia de Lima Mendes, în vârstă de 47 de ani.

ADVERTISING

Ca parte a acestei a treia zile de mobilizare de la sfârşitul lunii mai pentru a cere demisia preşedintelui Bolsonaro, au fost organizate mitinguri la solicitarea opoziţiei şi în Belem (nord), Recife (nord-est) şi Maceio (nord-est), în cadrul cărora au fost afişate bannere pe care se putea citi: "Bolsonaro,ucigaş în masă", "Demisie imediată" sau "Da, vaccinurilor".

Preşedintele Bolsonaro este suspectat că a închis ochii la suspiciunile de corupţie raportate de un oficial al Ministerului Sănătăţii.

Anti-Bolsonaro Protests Take Over Rio de Janeiro

Depunând mărturie în faţa Comitetului de anchetă al Senatului, oficialul a declarat că a fost supus unei "presiuni atipice" pentru a aproba importul de doze de vaccin indian Covaxin pe care le-a apreciat ca fiind supra-facturate.

ADVERTISING

"Preşedintele Republicii nu a luat nicio măsură după ce a fost avertizat cu privire la o gigantică reţea de corupţie în cadrul Ministerului Sănătăţii", a declarat vicepreşedintele Comitetului de anchetă al Senatului, Randolfe Rodrigues.

Acesta este unul din cei trei senatori care au sesizat Curtea Supremă pentru corupţie în cazul şefului statului, infracţiune prevăzută de Codul penal.

Anti-Bolsonaro protest in Rio de Janeiro
Foto: Hepta.ro

Mai multe partide de opoziţie din Brazilia au depus miercuri în Camera Deputaţilor o nouă cerere de destituire a preşedintelui Jair Bolsonaro.

ADVERTISING

Este puţin probabil însă ca această solicitare să aibă şanse de reuşită, potrivit specialiştilor, dar acest demers permite opoziţiei să crească presiunea politică asupra preşedintelui Bolsonaro.

Citește pe această temă și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇