Meloni consideră ”inoportună” invitarea lui Zelenski la Paris. Liderul francez îi răspunde sec

Meloni consideră ”inoportună” invitarea lui Zelenski la Paris. Liderul francez îi răspunde sec

Premierul italian Giorgia Meloni a catalogat joi drept ”inoportună” invitaţia adresată de către preşedintele francez Emmanuel Macron omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, miercuri seara, la Paris.

Întrebată despre oportunitatea vizitei la Washington, la începutul acestei săptămâni, a miniştrilor Economiei francez şi german, Giorgia Meloni a răspuns, la sosirea la summitului Uniunii Europene (UE), la Bruxelles, că ”invitaţia de ieri a lui Zelenski mi-a părut mai inoportună, pentru că eu cred că forţa noastră în această poveste este unitatea”.

”Înţeleg problemele de politică internă, privilegierea propriilor opinii de politică internă, dar există momente în care privilegierea acestor opinii riscă să nu fie favorabilă cauzei şi mi se pare că acesta a fost cazul” vizitei de miercuri la Paris a lui Volodimir Zelenski, la care a participat, la Palatul Elysée şi cancelarul german Olaf Scholz.

ADVERTISING

Presa italiană scrie că Giorgia Meloni a primit rău faptul că nu a fost invitată la această cină de lucru, miercuri seara, a lui Macron, Zelenski şi Scholz.

Şeful statului francez şi şefa Guvernului italian întreţin relaţii tensionate - mai ales în domeniul migraţiei.

Întrebat despre aceste declaraţii ale lui Giorgia Meloni, Emmanuel Macron a răspuns că ”n-am ce să comentez”.

”Eu am dorit să-l primesc pe preşedintele Zelenski împreună cu cancelarul Scholz. Cred că suntem în rolurile noastre (...). Cred că preşedintelui Zelenski îi revine să stabilească formatele pe care le alege”, a adăugat preşedintele francez.

ADVERTISING

”Ceea ce contează este să fim eficienţi colectiv şi să avem o strategie care să ne permită să ajungem la o pace durabilă, adică la o pace care să respecte Ucraina în drepturile şi frontierele sale, o pace care să respecte dreptatea, ţinând cont de crimele care au fost comise (de Rusia), şi o pace care să permită să se contruiască un cadru al securităţii durabile a Europei noastre”, a conchis el.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇