Medicii se declară îngrijoraţi de relaxarea italienilor: Să rămânem prudenţi până la sosirea pe piaţă a unui vaccin impotriva COVID-19

Medicii se declară îngrijoraţi de relaxarea italienilor: Să rămânem prudenţi până la sosirea pe piaţă a unui vaccin impotriva COVID-19

Autorităţile medicale italiene au tras un semnal de alarmă în privinţa pericolelor legate de apariţia celui de-al doilea val al epidemiei de coronavirus în Italia, după relaxarea generală a populaţiei locale, care nu pare să se mai teamă de infectarea cu SARS-CoV-2.

„Nu putem să excludem un nou val la toamnă”, a prevenit Massimo Galli, specialist în maladii infecţioase la spitalul Sacco din Milano, pentru cotidianul La Repubblica. După părerea sa, este încă „prea devreme” pentru ca italienii să renunţe la măştile sanitare.

ADVERTISING

Atmosfera apăsătoare din perioada de izolare pare să fi fost deja uitată de o parte a populaţiei, deoarece în Italia pot fi văzute acum petreceri festive, plaje aglomerate, restaurante care nu respectă normele obligatorii referitoare la păstrarea distanţei între clienţi.

Vânzările de măşti - care nu erau de găsit la începutul izolării - sunt în scădere în Italia, potrivit Federaţiei farmaciştilor.

Obligativitatea purtării măştilor sanitare în aer liber, în vigoare în câteva regiuni precum Lombardia, ar trebui să dispară la sfârşitul lunii, însă această decizie este considerată "prematură" de Massimo Galli.

ADVERTISING

Lombardia, epicentrul epidemiei în această ţară, a anunţat luni încă 143 de noi cazuri depistate în ultimele 24 de ore. Până acum, noul coronavirus a cauzat 34.657 de decese în întreaga peninsulă, iar cifrele aferente infectărilor zilnice au rămas stabile.

Autoritățile îndeamnă la prudență

La sfârşitul săptămânii trecute, autorităţile sanitare au îndemnat populaţia la prudenţă, după ce au observat "semnale de alertă legate de transmiterea" coronavirusului, în special în urma a două focare apărute la Roma, subliniind că "circulaţia virusului este încă foarte mare".

ADVERTISING

"Să rămânem prudenţi până la sosirea pe piaţă a unui vaccin", a declarat la rândul său Franco Locatelli, un medic care prezidează Consiliul Superior al Sănătăţii şi este consilier guvernamental, într-un articol apărut în Corriere della Sera.

"Italia a făcut un efort uriaş şi a obţinut rezultate extraordinare. Însă nu ar trebui să le facem să devină inutile prin comportamente puţin responsabile, pentru că ar trebui să cinstim memoria celor 34.000 de victime", a adăugat el.

Situaţia alarmantă din afara Europei trebuie să rămână în minţile oamenilor. "Oamenii se deplasează de pe un continent pe altul şi este imposibil de controlat toată lumea", a prevenit Franco Locatelli.

De asemenea, nu foarte mulţi italieni au descărcat aplicaţia naţională de monitorizare a cazurilor pozitive pe telefoanele mobile (doar 3,5 milioane în raport cu cei 23 de milioane de utilizatori aşteptaţi să facă acest lucru).

O anchetă serologică pe un eşantion reprezentativ de 150.000 de italieni a suferit deocamdată un prim eşec: doar o treime din persoanele contactate au acceptat până în acest stagiu să participe.

Citește și: Directorul OMS avertizează: Pandemia continuă să accelereze pe plan mondial. Efectele ei se vor face simţite timp de decenii


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇