Pandemia de COVID-19 continuă să accelereze pe plan mondial, în contextul în care „ultimul milion de cazuri a fost semnalat într-un interval de doar opt zile”, a declarat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Ştim că pandemia este mai mult decât o criză sanitară, este o criză economică, socială şi, în numeroase ţări, politică. Efectele ei se vor face simţite timp de decenii„, a adăugat el într-o conferinţă de presă organizată în format virtual de emiratul Dubai.
Avertismentul lansat de directorul OMS intervine într-o perioadă în care multe ţări au intrat într-o etapă de relaxare a restricţiilor, pentru a-şi relansa economiile naţionale.
Săptămâna trecută, directorul OMS a declarat că această nouă fază este „periculoasă”, considerând că, în pofida nevoii de a ieşi din starea de izolare, noul coronavirus continuă „să se propage cu rapiditate” şi că acest virus rămâne „mortal”.
„A fost nevoie de trei luni pentru ca primul milion de cazuri să fie semnalate, însă ultimul milion de cazuri a fost semnalat în doar opt zile”, a insistat directorul OMS, luni.
Guvernele şi companiile din lumea întreagă, îndemnate să se pregătească pentru eventuale pandemii viitoare
El a îndemnat, totodată, guvernele şi companiile din lumea întreagă să se pregătească pentru eventuale pandemii viitoare, care ar putea să apară "în orice ţară, în orice moment, şi să ucidă milioane de persoane pentru că nu ne-am pregătit".
"Nu ştim unde şi nici când se va produce următoarea pandemie, dar ştim că ea va avea un impact teribil asupra vieţii şi economiei mondiale", a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Pandemia de COVID-19 a făcut cel puţin 465.300 de victime pe plan mondial după ce China a anunţat în mod oficial apariţia bolii în decembrie 2019, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP duminică, pe baza unor surse oficiale.
Statele Unite sunt ţara cel mai grav afectată, cu cel puţin 119.959 de decese, urmată de Brazilia (50.617), Marea Britanie (42.632), Italia (34.634) şi Franţa (29.633).
Absenţa unei conduceri globale este ''marea ameninţare'' cu care se confruntă lupta împotriva pandemiei
Absenţa unei conduceri globale şi a unităţii în lupta împotriva noului coronavirus reprezintă o ameninţare mai mare decât epidemia în sine, a mai spus directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), adăugând că politizarea pandemiei a dus la o agravare a acesteia.
Tedros Adhanom Ghebreyesus nu a dorit să dezvolte această afirmaţie, însă OMS a fost criticată de anumite state membre, în special de Statele Unite ale Americii, care au spus că este o organizaţie prea slabă, prea lentă şi prea "dedicată Chinei" în eforturile depuse pentru limitarea pandemiei de COVID-19.
Alte state membre au cerut o revizuire a reacţiei organizaţiei în faţa pandemiei, iar Australia a cerut ca OMS să aibă mai multe prerogative, care să îi permită să reacţioneze mai repede în situaţii de criză sanitară.
"Lumea are nevoie disperată de unitate naţională şi de solidaritate globală. Politizarea pandemiei a exacerbat-o", a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.
"Cea mai mare ameninţare cu care ne confruntăm acum nu este virusul în sine, ci absenţa unei solidarităţi globale şi a unei conduceri globale", a adăugat el.
Directorul OMS a mai spus că anumite părţi din regulamentele internaţionale de sănătate trebuie să fie consolidate pentru a le face să devină "mai potrivite cu obiectivele lor".
Citește și:
OMS a raportat un record global zilnic al cazurilor de COVID-19