Media: Rezultate finale Biden 306 - Trump 232. Echipa lui Trump renunță la contestarea rezultatelor în Arizona

Media: Rezultate finale Biden 306 - Trump 232. Echipa lui Trump renunță la contestarea rezultatelor în Arizona

Democratul Joe Biden a câştigat în final alegerile din SUA cu 306 electori, în timp ce rivalul său republican Donald Trump a obţinut doar 232, conform proiecţiilor media după anunţarea, vineri, a rezultatelor scrutinului în ultimele două state americane, relatează AFP şi dpa.

Preşedintele ales Joe Biden a fost declarat învingător în Georgia (16 electori), iar Donald Trump în Carolina de Nord (15 electori), au precizat media citate, printre care CNN şi NBC, citate de Agerpres.

Joe Biden este primul democrat care câştigă votul din Georgia în ultimii 28 de ani.

În Georgia, voturile se renumără manual, iar în prezent există o diferenţă de 14.000 de voturi, motiv pentru care se consideră că Biden va câştiga.

Rezultatul din Colegiul Electoral va fi acelaşi ca în 2016, când Trump, candidatul republican, a obţinut 306 electori şi a învins-o pe Hillary Clinton.

Trump a numit rezultatul din 2016 una dintre cele mai mari victorii din istoria modernă şi o victorie „zdrobitoare”.

De data aceasta, Trump susţine că alegerile au fost „fraudate” şi refuză să-şi recunoască înfrângerea, revendicând victoria pentru el însuşi.

În ceea ce priveşte votul popular, Biden îl conduce pe Trump cu circa 77,9 milioane de voturi la 72,6 milioane. În 2016, Trump a terminat în urma lui Clinton cu mai multe milioane de voturi.

ADVERTISING

Echipa lui Donald Trump renunţă la contestarea rezultatelor scrutinului în statul Arizona

În plus, echipa preşedintelui în funcţie al SUA, Donald Trump, a renunţat la acţiunea judiciară de contestare a rezultatului scrutinului prezidenţial în statul Arizona, informează publicaţia The Wall Street Journal, citată de Mediafax.

Avocaţii echipei lui Donald Trump şi reprezentanţi ai Partidului Republican intentaseră o acţiune judiciară în Arizona săptămâna trecută, contestând aplicarea procedurilor electorale în districtul Maricopa.

ADVERTISING

În cursul audierilor de vineri, Kory Langhofer, unul dintre avocaţii echipei lui Donald Trump, a anunţat în instanţă că acţiunea judiciară "nu mai este necesară".

Potrivit datelor centralizate de agenţia Associated Press, Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, are un avans de 11.000 de voturi în Arizona, după numărarea a 99% din buletinele de vot.

Echipa lui Donald Trump menţine acţiunile judiciare de contestare a rezultatelor scrutinului în statele Wisconsin şi Pennsylvania, conform site-ului de ştiri Axios.com.

ADVERTISING

Donald Trump nu a recunoscut încă victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie.

Casa Albă se pregătește pentru un al doilea mandat al lui Trump. Conflict deschis cu Fox News, ale cărui acțiuni au scăzut cu 6%

Administrația Trump nu îl lasă pe Joe Biden să aibă acces la mesajele primite de la lideri străini

Trump a postat pe Twitter un video cu informaţii false pentru a dovedi ”fraude” la alegeri


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇