Preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, îşi continuă invectivele şi acuzaţiile de fraudă în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie.
El a postat, pe Twitter, informaţii false, după ce a fost înfrânt de către democratul Joe Biden, scrie presa americană.
Locatarul Casei Albe a postat o înregistrare video tulburătoare, în care angajaţi ai oraşului Los Angeles, în California, colectează buletine de vot valide, la 4 noiembrie, la o zi după alegeri.
Donald Trump consideră această secvenţă drept o probă irefutabilă a neregulilor, pe care nu a reuşit să le dovedească, în pofida faptului că a formulat mai multe recursuri în justiţie.
Trump nu este primul care difuzează această înregistrare video pe reţele de socializare.
Ea a fost distribuită masiv de numeroşi susţinători ai săi, scrie Reuters.
Înregistrarea nu e probă
Însă, în pofida întrebărilor femeii care filmează, nedumerită de data adunării acestor voturi, înregistrarea video nu constituie o probă a vreunei fraude.
Aceste buletine de vot sunt valide, susține grefierul comitatului Los Angeles, Mike Sanchez.
”Toate urnele de vot prin corespondenţă au fost închise şi încuiate la ora (locală) 20.00, în ziua scrutinului. Buletinele de vot din toate urnele din comitat au fost colectate a doua zi”, a declarat el pentru Reuters.
Singura problemă este că înregistrarea video apărea pe contul de Twitter al lui Donald Trump şi a fost repostată de 19.000 de ori joi.
Twitter a semnalat respectiva înregistrare video după o oră, printr-un mesaj de avertisment, scrie The Guardian.
”Learn how voting by mail is safe and secure" (”Aflaţi cum este sigur şi securizat votul prin corespondenţă”), se arată în acest avertisment, iar postarea nu mai poate fi redistribuită.
Trump nu e la prima abatere
Aceasta nu este prima oară, săptămâna aceasta, când Twitter îşi avertizează utilizatorii cu privire la mesaje cu informaţii false postate de Trump.
Din ziua alegerilor (”Election Day”), platforma a semnalat aproape 40 de mesaje ale locatarului Casei Albe.
În ianuarie, când Trump ar urma să părăsească reşedinţa preşedinţilor americani, el îşi va pierde statutul privilegiat pe reţeaua de socializare, care i-ar putea şterge atunci mesajele semnalate.