Măsuri de mântuială pentru stoparea crizei de benzină şi alimente din UK: E nevoie de 100.000 de șoferi, iar Guvernul a dat vize abia pentru 5.000

Măsuri de mântuială pentru stoparea crizei de benzină şi alimente din UK: E nevoie de 100.000 de șoferi, iar Guvernul a dat vize abia pentru 5.000

Măsurile menite să atenueze cea mai gravă criză a carburanților din Marea Britanie din ultimele decenii nu sunt suficiente, se plânge industria. Situația rămâne extrem de dificilă, iar armata este chemată în ajutor.

Imaginile mult așteptate cu militarii care conduc cisterne de combustibil apar după aproape două săptămâni de haos pentru consumatorii britanici. Achiziționarea de combustibil pe fondul panicii cauzate de lipsa de şoferi de camion a dus la scene haotice în marile orașe, unde s-au format cozi lungi în fața benzinăriilor.

O furtună perfectă de penurie de forță de muncă urmare a Brexitului și consecințele continue ale pandemiei au perturbat o serie întreagă de lanțuri de aprovizionare.

Pe de altă parte, Guvernul de la Londra a acceptat să elibereze vize temporare pentru mii de șoferi de camion străini, în încercarea de a reduce presiunile asupra lanțului de aprovizionare în următoarele luni. 

ADVERTISING

”Orice lucru mic ajută”, a declarat pentru DW Rod McKenzie, directorul general al Asociației Road Haulage Association (RHA) din Marea Britanie, ”dar acestea sunt soluții de mântuială, când de fapt avem nevoie de o intervenție chirurgicală majoră”. 

La apogeul crizei, DW a fost martoră la cozile de vehicule care șerpuiau la ieșirea din benzinării. Atât de mare a fost haosul, încât în unele locuri s-a ajuns și la încăierări, după cum relatează presa britanică, difuzând filmări de neimaginat.

”A fost groaznic”, a declarat pentru DW șoferul de taxi Barry Battams, în vârstă de 68 de ani. ”Este pur și simplu ridicol faptul că s-a ajuns aici”, a adăugat el, în timp ce aștepta la una dintre benzinăriile lipsite de carburanți din estul Londrei. ”Oamenii ies la 6 dimineața, la miezul nopții și sunt cozi în fața pompelor. Trebuie să merg în mai multe locuri pentru mai mult combustibil, altfel, nu pot ajunge la muncă. Am pierdut o zi de trai”. 

ADVERTISING

Probleme persistente

Datele din ultimele zile atestă că situația aprovizionării cu carburanți la pompele din nordul Angliei și Scoția se ameliorează, dând astfel dreptate Guvernului de la Londra, potrivit căruia criza urmează a fi soluționată.

Însă, potrivit Asociației Comercianților de Carburanți (PRA), care reprezintă aproape 5.500 de puncte de vânzare independente, situația din Londra și din sud-estul țării rămâne ”complicată”

Într-un sondaj realizat luni în rândul a 25% dintre comercianții independenți, s-a constatat că 20% din benzinăriile din Londra și din sud-estul țării erau goale, în timp ce alte 18% aveau disponibil doar un singur tip de combustibil. În timp ce salută furnizarea de șoferi militari, PRA a subliniat că problemele nu au fost încă depășite.

”Suntem recunoscători pentru sprijinul acordat de Guvern prin punerea la dispoziție a militarilor pe post de șoferi, dar trebuie luate măsuri suplimentare pentru a răspunde nevoilor din zonele afectate în mod disproporționat'”, a transmis Gordon Balmer, directorul executiv al PRA.

ADVERTISING

Aproximativ 200 de militari, jumătate dintre ei șoferi, au fost detașați pentru a ajuta la accelerarea reaprovizionării cu combustibil.

Pandemia și lockdown-urile, ”cea mai mare problemă”

Între timp, 5.000 de vize au fost eliberate șoferilor străini în cadrul programului de urgență.

Aproximativ 300 dintre acestea sunt oferite șoferilor care transportă carburanți. Aceștia vor putea veni ”imediat” în Marea Britanie și pot rămâne în țară până la sfârșitul lunii martie.

Restul de 4.700 sunt destinate șoferilor străini de camioane, transportatori de alimente, valabile de la sfârșitul lunii octombrie până la sfârșitul lunii februarie.

RHA a avertizat că această măsură provizorie nu reușește să contracareze amploarea problemei. Asociația estimează că deficitul actual se ridică la aproximativ 100.000 de șoferi. În parte, a spus McKenzie, aceasta este consecința ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană și a exodului a mii de lucrători străini.

Acesta a vorbit totodată de pandemie și măsurile de tip lockdown, pe care le-a descris drept ”cea mai mare problemă”, dat fiind că afectează între altele formarea și testarea șoferilor.

Toate aceste perturbări laolaltă au agravat ceea ce McKenzie descrie ca fiind ”o lipsă istorică de șoferi” pentru care nu există o soluție rapidă. 

”Aducerea de soldați pentru a livra combustibil va ajuta, dar este o măsură pe termen scurt”, a spus McKenzie.

”Cele 5.000 de vize pentru câteva săptămâni, pur și simplu, nu sunt suficiente pentru a aborda amploarea problemei pe care o avem. Trebuie să atragem pe termen mai lung o nouă generație de șoferi de camion britanici, care vor să facă aceste munci, care să fie plătiți corect pentru aceasta și să aibă condiții mai bune pe șosele”, a adăugat el.

Fără curcan pe masa de Crăciun?

Recunoscând tacit că perturbările vor continua, premierul Boris Johnson nu a exclus posibilitatea unor noi blocaje ale lanțului de aprovizionare în lunile următoare.

Într-adevăr, se așteaptă ca lipsa de combustibil și de șoferi de transport, în general, să afecteze nu numai pompele de benzină, ci să aibă efecte nefaste și pe rafturile magazinelor.

Blocajele din lanțul de aprovizionare au afectat livrările de carne de pasăre, lapte și medicamente.

Într-un efort de a salva aprovizionările din perioada Crăciunului și de a atenua o altă problemă de deficit de personal, Guvernul a anunțat că 5.500 de lucrători străini din sectorul avicol vor primi vize de la sfârșitul lunii octombrie până la sfârșitul anului, în speranța că Regatul Unit va putea evita o penurie de curcani de sărbători.

Însă reprezentanții mediului industrial și ministrul de Finanțe Rishi Sunak au avertizat că problemele vor persista în Marea Britanie în perioada sărbătorilor.

Rod McKenzie de la RHA este unul dintre pesimiști. ”Nu va fi un Crăciun normal, în sensul că nu vom putea procura toate lucrurile pe care suntem obișnuiți să le obținem tot timpul”, a spus acesta. 

Charlotte Chelsom-Pill

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇