Britanicii au stat la cozi uriaşe, formate sâmbătă la multe benzinării, pentru că urmează o raţionalizare a carburanţilor şi închiderea unor pompe. Nu e vorba despre o lipsă de carburanţi, stocuri există, însă e un deficit de şoferi de camion, care să le transporte de la rafinărie la benzinărie.
În aceste condiţii, Executivul de la Londra a decis, sâmbătă, ca Marea Britanie să acorde până la 10.500 de vize temporare de muncă, o schimbare neaşteptată în politica sa de imigraţie post-Brexit, transmite AFP, citată de Agerpres.
Şoferii au aşteptat la cozi lungi pentru a-şi alimenta vehiculele şi unii şi-au făcut provizii în canistre şi bidoane, aşa cum se vede în imaginile postate pe reţelele de socializare.
Un distribuitor mare a anunţat că raţionalizează vânzările, iar un număr de operatori au spus că sunt nevoiţi să închidă unele benzinării, provocând panică în rândul cumpărătorilor, transmite şi Reuters, preluată de News.ro.
Membrii guvernului şi companiile petroliere subliniază că există stocuri mari de benzină şi motorină şi că nu sunt motive de îngrijorare, dar lipsa şoferilor de camion afectează transportul carburanţilor din rafinării la benzinării.
Comercianţii avertizează că se va produce o perturbare semnificativă a aprovizionării lor în perspectiva Crăciunului, biroul premierului Boris Johnson anunţând că este în căutarea unei soluţii pe termen scurt pentru a rezolva lipsa şoferilor de vehicule de mare tonaj.
”Analizăm măsuri temporare pentru a evita problemele imediate, dar orice măsuri vom introduce vor fi pe o perioadă limitată strict”, a declarat purtătorul de cuvînt al biroului premierului Johnson din Downing Street.
”Ca şi alte ţări din lume suferim din cauza unui deficit temporar de şoferi care sunt necesari pentru a transporta mărfurile în ţară”, a mai spus acesta.
Asociaţia transportatorilor rutieri din Marea Britanie a spus că ţara are un deficit de circa 100.000 de şoferi, un rezultat al plecării lucrătorilor din sector, a Brexitului şi a Covid-19, care a dus la oprirea pregătirii şoferilor şi a testărilor de circa un an.
Vize temporare de muncă, o măsură surpriză
În consecinţă, Guvernul va acorda până la 10.500 de vize temporare de muncă.
Aceste permise pe o perioadă de trei luni, din octombrie până în decembrie, sunt menite să atenueze lipsa flagrantă de şoferi de camioane, dar şi de personal în sectoare cheie ale economiei britanice, cum ar fi creşterea păsărilor.
Această decizie de redeschidere a porţilor pentru imigranţi profesionali contravine liniei promovate de premierul Boris Johnson, al cărui executiv continuă să insiste că Regatul Unit nu mai depinde de forţa de muncă străină.
Guvernul britanic a încercat luni de zile să evite această decizie, în pofida avertismentelor venite din partea mai multor sectoare economice şi a deficitului estimat de 100.000 de şoferi de camioane.
Pe lângă aceste vize temporare de muncă, alte măsuri excepţionale vor trebui să permită asigurarea aprovizionării înaintea sărbătorilor de Crăciun, a declarat secretarul pentru Transporturi, Grant Shapps.
Premierul Boris Johnson se confruntă cu o presiune în creştere, în contextul în care criza de COVID-19 şi consecinţele Brexitului au accentuat lipsurile, pe lângă creşterea preţurilor la energie.
Fabricile, restaurantele şi supermarketurile au fost afectate de lipsa şoferilor de camioane de săptămâni sau chiar de luni de zile.
Lanţul de fast-food McDonald's a rămas fără milkshake-uri şi băuturi luna trecută, în timp ce concurentul său, KFC, a fost obligat să scoată unele produse din meniu, iar lanţul Nando a închis temporar zeci de restaurante din lipsă cărnii de pui.
Iată şi articolele zilei pe SpotMedia.ro
- Vițelul de aur al „pieței energiei”- motivul pentru care la iarnă vom ajunge cu puterea de cumpărare înapoi în 2015
- Goodbye, Angela
- Ce moștenire lasă Angela Merkel și care sunt surprizele, mizele și impactul alegerilor din Germania – Interviu cu ambasadorul Emil Hurezeanu
- Să mai avem răbdare încă o generație
- A câștigat Cîțu. Ce urmează?
- De ce au mai făcut liberalii Congres? Ce au reușit Orban și Cîțu, înainte de rezultat
- Experiment: Câteva grădiniţe din Finlanda au transformat locurile de joacă în „păduri”. Ce s-a întâmplat cu imunitatea copiilor