Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani şi 8 luni închisoare. Are de dat peste 15 milioane de euro, iar Geoană își primește ceasurile de lux înapoi

Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani şi 8 luni închisoare. Are de dat peste 15 milioane de euro, iar Geoană își primește ceasurile de lux înapoi

Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani şi opt luni de închisoare pentru luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani.

El fusese trimis în judecată pentru că ar fi primit 20% din valoarea contractelor oferite de Primăria Sectorului 5 firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru.

Decizia instanţei nu este definitivă.

Dosarul se afla pe rol de șase ani, iar fostul edil este acuzat de o şpagă de 30 de milioane de euro.

În acelaşi dosar au fost judecaţi Mircea Sorin Niculae, vărul lui Vanghelie şi administrator al mai multor societăţi comerciale, Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, şi omul de afaceri Marin Dumitru.

ADVERTISING

Trebuie să dea jumătate din bani Primăriei Sectorului 5. Geoană își primește ceasurile de lux înapoi

Potrivit minutei instanței, Vanghelie are interdicție de a fi ales într-o funcție publică timp de 5 ani după ce și-a ispășit pedeapsa principală, în cazul în care sentința va fi definitivă.

Magistrații au decis și ca Vanghelie să plătească Primăriei Sectorului 5 daune materiale de 15.044.700 de euro, la cursul BNR din ziua plății. El trebuie să plătească și 20.000 de lei cheltuieli de judecată.

Totodată, a fost decisă confiscarea mai multor imobile, acțiuni și sume de bani de la Vanghelie și alte nume din dosar.

ADVERTISING

Instanța a decis însă ridicarea sechestrului de pe mai multe bunuri și sume de bani. Printre acestea se numără bunurile mobile și imobile, precum și conturile soției lui Vanghelie, Oana Niculescu Mizil.

Totodată, și Mircea Geoană își va primi înapoi ceasurile de lux. Amintim că în 2015, Geoană fusese audiat la DNA pentru că nu și-a trecut în declarația de avere cele trei ceasuri primite de la Vanghelie. Procurorii au decis să pună sechestru pe ele, pentru recuperarea prejudiciului. Geoană spusese la vremea respectivă că cele trei ceasuri au fost "simple cadouri" primite când a împlinit 50 de ani.

ADVERTISING

Prejudiciu de aproape 300 de milioane de lei

Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un "comision" de 20 la sută din valoarea contractelor de oferite de Primărie firmelor controlate de Marin Dumitru.

În condiţiile în care costurile reale de execuţie a lucrărilor, şi implicit valoarea efectivă a acestor lucrări, ar fi fost de cel mult 60 la sută din valoarea contractelor, prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infracţională a lui Marian Vanghelie a fost estimat de anchetatori la 295.207.000 de lei.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇